Вицепрезидентът на Българска федерация по волейбол Иван Тодоров разказа специално за Гонг интересни подробности около заседанието на Международната централа в Лозана и тегленето на жребия за Световната лига догодина. Членът и на УС на родната федерация не е позволил Германия да бъде заменена от САЩ в нашата група, където са още Русия и Япония. Тодоров определи, че новата схема на провеждане на турнира дава програма „сигурност” на България за участие на финалите догодина в Полша, а и сподели двете отхвърлени предложения за нов формат на най-престижния комерсиален турнир на планетата – създаването на елитни групи. Също така той допълни, че световните вицешампиони от Куба няма да играят домакинските си мачове в родината, а в Доминиканската република.

Ето какво разказа Иван Тодоров пред Гонг от Лозана:

Решението България да бъде в една група с Русия, Германия и Япония за Световната лига догодина е окончателно. Дори програмата е направена като започваме с домакински мачове на Германия от 27 май и завършваме отново с домакинство, но на Русия на 1 юли. След приключването на континенталния кръг, от 6 до 10 юли са финалите в Полша.

Финалите се състоят от осем отбора. Тази нова схема на Лигата от четирите групи за втория кръг да продължат двата най-добри тима от всеки поток и те да сформират нови две групи от по четири, е добра. Тя дава програма „сигурност” и за нашето участие във финалите. Добра е защото и идеята на Световната лига е популяризирането на волейбола, разширяване броя на участниците в турнира и във финалната фаза.

Предложението Германия да бъде заменена от САЩ в нашата група дойде от американския представител г-н Бил. Неговите аргументи бяха, че в група А където са САЩ с Бразилия, Полша и Пуерто Рико има три тима от един континент. Аз обаче взех думата и обясних, че Америка не е континент, а минимум два континента – Северна и Южна Америка, а Пуерто Рико е някъде по средата и това не може да бъде аргумент за промяна. Това предложение не бе прието и Германия остана в нашата група.

Имаше перипети по време на определянето на групите, жребия и заседанието в Лозана. Имаше едно т.нар. „Предложение А” за сформирането на една елитна група в Лигата, от която трите първи тима продължават напред, а само четвъртия отпада. Имаше и второ предложение за две елитни групи от първите осем отбора от Световната лига през 2010 година, като в едната от тях трябваше да е и България. Но тези две предложения бяха отхвърлени. Още преди да започне заседанието в Лозана направихме разговори и сондажи, като общото мнение бе да не се приемат такива варианти на турнира защото до голяма степен това противоречи на принципите на FIVB, на Световната лига, по този начин се отива към създаването на елитаризъм във волейбола. Според нас се прие нормалният и правилният вариант за провеждане на това състезание догодина.

Куба няма да домакинства в Куба! Залата в Хавана е голяма и доста възрастна. Според кубинския колега тя се нуждае от много сериозен ремонт, който започва и така през следващите две година световните вицешампиони няма да домакинстват у дома. Следващите две години Куба ще играе мачовете си в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република.