Напусналият националния отбор по волейбол Матей Казийски бе гост в сутрешния блок на Нова телевизия, където говори за робовладелските договори, които са принуждавани да подписват младите волейболисти в България и даде за пример скандално високите такси, които БФВолейбол взима, за да разреши на играчите ни да играят в чужбина.

„Не съм обиден, а крайно разочарован от начина, по който действа федерацията, особено в последно време“, каза Казийски, който бойкотира ръководството на БФВ заедно със селекционера Радостин Стойчев.

„Не мога повече да мълча и да стискам зъби, само защото има една олимпиада.“

„Като цяло мисля, че играчите сме единни, не мисля, че има разединение в съблекалнята. Повечето от играчите ни подкрепят и искат промени“.

Казийски също така заяви, че той няма в главата си готов вариант за това кой да поеме федерацията, ако се стигне до напускане на Данчо Лазаров, но заяви, че Стойчев има идея за това кои да са новите ръководни органи.

„За да ми се издаде международен сертификат, за да играя в чужбина, плащам всяка година по 10 000 евро на БФВолейбол. Това обаче не е най-големият проблем, а това, че играчите се държат на минимални заплати и се принуждават да подписват договори за пет или за седем години и след това да им се взимат огромни трансфери.“

„В първия ми отбор Славия взимах нещо като стипендия от 200, а след това 300 лева и когато бях продаден, трябваше да подпиша договор, в който плащам половината си заплата на клуба, така при трансфера си дадох 100 000 евро“, разказа Матей Казийски.