Женският национален отбор на България по волейбол продължава да се подготвя за предстоящото европейско първенство, което ще се проведе от 26 септември до 4 октомври в Белгия и Холандия. Една от най-качествените български волейболистки в последните години Христина Русева говори пред сайта на БФВолейбол за предстоящите важни мачове. Центърът на българския състав очаква добри резултати на един от най-важните шампионати за годината. 

България е в група С на Евро 2015, заедно с Русия, Хърватия и Беларус. До началото на шампионата "лъвиците" ще изиграят две контроли срещу Белгия на 21 и 22 септември.

- Как върви подготовката и добре ли ви се отрази на вас момичетата този дълъг престой в Бразилия?
- Подготовката върви добре. Колкото до Бразилия, в началото ни бе трудно, защото се връщахме от кратка почивка и ни трябваше малко време, за да влезем във форма. Да се почувстваме една друга на игрището, но в последствие вече се представихме много добре и така с течение на времето се надяваме да се подобряваме още повече. Виждаме, че има големи резултати вътре на тренировъчния процес, които искаме да пренесем и в официалните мачове. 

- Какво мислиш за съперниците ни в групата на Евроволей 2015?
- Ще подходим сериозно към всичките ни съперници независимо дали играем срещу Беларус или Русия. Трябва задължително да покажем добра игра срещу всички, защото след това предстои по-тежка фаза. И ако не сме дали всичко от себе си на последния мач това може по някакъв начин да ни повлияе. Трябва във всяка среща да играем на ниво. 

- В началото на сезона загубихме от Хърватия на Европейските игри в Баку. Мотивира ли ви това още повече?
- Имаме голямо желание за реванш. Ние обичаме да си отмъщаваме за неща, до които в повечето случаи сами сме стигнали до там. 

- Върху какво най-вече трябва да поработим до началото на Европейското?
- Има доста неща в технически план, които трябва да се доизграждат и доизчистват, но времето е напълно достатъчно, за да влезем в топ форма и се надявам вече на Европейското даже да не мислим как се чувстваме, а да гледаме напред за мачовете. Гледаме и тактически да изпълняваме указанията на треньора. 

- Селекционерът Драган Нешич заяви, че ти си една от състезателките, които се намират в много добра форма и бележиш ръст в представянето си в сравнение с началото на сезона.
- Наистина се чувствам много добре, защото в отбора сме постигнали един много добър колектив. Особено вътре в игрището, което е най-важно. Разбираме се с една дума. Треньорът Драган Нешич цели точно това. Главно да няма обяснения, да не се спираме много на един елемент, а бързо да се разбираме. То най-вече зависи и от момичетата около теб. Когато те са добре и ти се чувстваш много добре и тренираш на макс. 

- Какво си пожелаваш на предстоящото Европейско първенство?
- Пожелавам си на първо време една добра игра, с която да излезем от групата. Суеверна съм и затова не искам от сега да говоря за медали и сериозни класирания.