Американският волейболист Лой Бол, голямата звезда на утрешния ни съперник в Световната купа, определи България като отбор на настоящето и бъдещето.

Разпределителят, който след отказване се завърна в националния на Щатите с единствената цел класиране на Олимпиадата в Пекин, ще изведе утре съотборниците си за победа на всяка цена срещу българите след двете поредни загуби в турнира. В отлично настроение Бол даде интервю за Гонг и поздрави феновете на волейбола в България.

„За нас положението е да победим или губим шансове за класиране, така че двубоят е пределно важен. От друга страна България стартира чудесно и ще иска да продължи в същия дух, за да може също да се класира. Определено мисля, че срещата ще е много тежка, дано да е така и за двата тима. Българите играят добре и са добър отбор, а ние се представихме зле в последните си два мача, така че дано да спрем с това и да направим сблъсъка интересен за съперника.


- Какво ще кажете за България? Как бихте описали нашия състав?

- Ами може да се каже, че познавам по-добре отделните играчи, отколкото познавам отбора като цяло. Отдавна не съм играл срещу България с националния тим на САЩ. Играл съм срещу Пламен, срещу Матей и срещу Николов, и очевидно българският тим има много добри волейболисти. Освен това смятам, че треньорът – Стоев, срещу който играх на Олимпиадата през 1996-та година е свършил чудесна работа с отбора. Мисля, че България е отбор на настоящето и бъдещето. Момчетата играя много добре в последните година- две и очаквам да са труден съперник за побеждаване, не само утре, но и в бъдеще.

- Имате ли приятели сред българите?

- Ами определено смятам Пламен Константинов за приятел, от доста години го познавам. Той игра за Ираклис в Гърция, както и аз, а миналата година игра в Русия, както и аз. Наистина го познавам от много време и го смятам не само за добър волейболист, а и за много добър човек и приятел. С останалите не съм чак толкова близък, че да ги нарека приятели, но си говоря с тях и съм ги гледал как играят много пъти, така че ги определям като много добри момчета.

- Целта и на вашия национал тим е да се класира за Олимпиадата в Пекин. Това ли беше основната причина да се върнете в отбора?

- Знаете ли, когато си по-възрастен играч, не ти остават много шансове да играеш на Олимпийски игри. Почувствах, че Щатите имат добър тим и добра сплав от по-млади и по-стари играчи, а пък аз играх не лошо в последните две-три години, така че си помислих, че мога да помогна на националния да се класира на Олимпиада още веднъж. Това ще е последния ми шанс да бъда пак на Игрите и реших да го използвам.

- Преди началото на Световната купа вашият тим бе считан и все още е сред фаворитите. Съгласен ли сте с това?

- Ами точно днес е трудно да се каже, защото допуснахме две ужасни поражения. Имам предвид, че след първия двубой срещу Бразилия, когато се представихме страхотно – побеждавайки най-добрия отбор в света с 3:0 гейма, след това за нещастие съставът ни се отпусна и сякаш си помислихме, че сме прекалено добри. Така че се стигна до тези ужасни мачове с Пуерто Рико и вчера с Испания. Утре ще видим от какво е направен американският тим и ако искаме да се класираме ще трябва да бием до края, а пътят започва със среща с отличния отбор на България.

- Според вас има ли изненади до тук на турнира?

- Ами бих казал, че нашата загуба от Пуерто Рико беше изненада и то никак не добра. Не мисля, че има много други изненади. Още преди надпреварата очаквах Бразилия, Русия, България, Испания ще са четирите най-добри отбори, но и мислех, че и ние можем да сме в тази компания, така че смятам, че до сега точно това се случва. Които отбори успеят да се победят в тази група от 4-5 отбора ще стигнат до призовата тройка.

- Допада ли ви Япония като домакин на този турнир?

- Ами играл съм три сезона в японското първенство и смятам, че тази държава е най-добрият домакин. Разбира се би било чудесно, ако могат да местят надпреварата в различни страни, за да се популяризира спортът волейбол, но това е много трудно, защото японската волейболна асоциация е толкова добре организирана. Това е най-добре организираното волейболно събитие включително сред Олимпиадите или Световните първенства. Японците като цяло са много организирани хора и вършат чудесна работа в това отношение.

- Благодаря ви и късмет! Слушателите ни тук в България ще могат да чуят това интервю.

- ОК, тогава за всички в България: Лой Бол казва – Здравейте!”