И „Златна малинка” за най-лоша колективна игра се присъжда на . . . Бразилия.

Този приз получиха световните шампиони по волейбол снощи от 6050 зрители в Анкона. В следващите редове няма да споменавам поименно играчите, които изиграха България, за да ги победим с исторически за нас резултат – 3:0 гейма в отделните части 25:18, 25:20 и 25:20 точки. „Представлението” на най-добрите през последните години обаче, първо бе все едно от театралната школа на най-затънтеното кварталче на Рио, но и изигра лоша шега на всичките 14 играчи в жълто-сини екипи. С „полягането” на българите, бразилците за дълго време се лишиха от уважението на цяла България, поне 5000 италианци, гледали ги на живо снощи, милиони пред телевизорите, а и във волейболната общност вече нямат онзи ореол. Не може, защитавайки титлата си за №1 на планетата, да си правиш такива „игрички” и то срещу играещи в Кърджали, Разлог и други бг-дестинации хлапета. Щом си най-добрият, докажи го! Щом си тръгнал пак към златото, защо се страхуваш от детронирания първенец на Европа Испания и кубинците, за които волейболът е начин да държат главата си над водата. Дори и да станеш пак носител на златните отличия, те няма да блестят с истински блясък.

И сега вече определението е „срам!”. Срам не за българските волейболисти, а за тези от онази желана от мнозина дестинация с плажове и фиести.

Театралното представление не се понрави дори на бразилските журналисти. И те отнесоха процент от оглушителните освирквания в Анкона, и те чуха как нацията им е определяна като . . ., и тях ги беше срам, и те забелязаха как знамената им бързо бяха свити от техни сънародници, за да запазят поне флага чист.

Най-големият срам за един спортист е да бъде отритнат от почитателите, да му бъде обърнат гръб докато играе, да му размахат бели кърпички, да бъде освиркван по невиждан начин, вместо да скандират от трибуните неговото име, то да бъде заменено с участващите за първи път от 20 години на Световно волейболисти на Камерун. Да, Камерун е по-, по-, по- от Бразилия. Защото се старае, раздава, изживява всяко едно докосване до топката, всяка една минута на полето. Затова африканците спечелиха сърцата на хората в Анкона, защото можеха да сътворят сензация, защото паднаха от Чехия, но го направиха с високо вдигнати глави, защото радваха и себе си, и публиката. Затова след като приключиха с мачовете си в Италия, никой не поздравяваше победителя, а отдаваше благодарност с аплодисменти на Камерун, искаше автографи, фланелки и снимки цял час. Публика може и да не знае къде точно е тяхната родина, но знае, че волейболът е в сърцата на тези играчи и е над всичко.

И за да не съберат прекалено много лоши погледи, треньорът и капитанът на Бразилия взеха по една шапка за пресконференцията и под козирките им си скриха очите. Събралите се представители на медиите не им спестиха отвращението си, но Селесао продължи да „играе”, оправдавайки се, че толкова могат и че така протестирали срещу схемата на Световното първенство. Бразилците не само обидиха публиката, но потъпкаха феърплея.

А за системата на Мондиала в Италия, че е невиждана и скандална, спор няма. Домакините така са смятали, че са си натъкмили нещата с минимални възможности да стигнат до финалите. Няма такъв форум, на който само с две победи да може да стигнеш трета фаза, в която пак да се срещнеш с отбор, който вече те е бил и е допуснал само едно поражение. Няма такава схема, която да позволи трите селекции с медали от последното Световно да се съберат в група на смъртта още в началото на шампионата и един от тях да остане извън Топ 12. Друг е въпросът за организацията, настаняването, условията, отношението, безумните измишльотини и неизвестността, след 7 часа накъде трябва да потеглиш.

България продължава напред на Световното първенство по волейбол в Италия. Нашите са трън в очите на доста противници, затова ни отредиха да минем по трудния път, да срещнем най-трудните противници, но така е по-сладко и по-стойностно, и заслужава в пъти повече аплодисменти. Българските национали дойдоха в Италия, видяха какво ли не, победиха и ще продължават да бият!

Veni, vidi, vici!*

------------------

* от латински "Дойдох, видях, победих!"

 

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.