Националният тим на България волейбол жени се представи под реалните си възможности на Евро 2007, но с играта си загатна, че отборът има бъдеще и скоро ще е част от световния елит.

Не успяхме да спечелим мач във втората фаза, но момичетата показаха модерен и атрактивен волейбол. Загубихме от Полша, двубой, които бе категорично наш. Може би точно от този мач дойде психологическия срив в състава. Волейболистките ни не си вярваха, повеждаха в резултата, но им липсваше увереност за да печелят следващите мачове срещу Холандия, Сърбия и Белгия. Не бива да пропускаме първия мач от втората фаза срещу Чехия и там драмата бе с тай-брек, в който нашите пропиляха на няколко пъти шанса да затворят срещата в своя полза.

Тимът ни е млад, талантлив и амбициозен, но му липсва опит и дори хитрина във важните моменти срещу големите съперници. Дори звездата Тони Зетова очакваше подобен развой на събитията в Белгия, но е на мнение, че идната година, ако се запази треньорския щаб и състава в този му вид, резултатите категорично ще бъдат други.

За капак на всичко, чули недочули сръбски колеги забъркаха Драган Нешич в абсурдна интрига. Точно преди последния мач с домакините Белгия, треньорът бе обвинен, че е хвърлил цялата вина за загубата от Сърбия върху капитана и титулярен разпределител Любка Дебърлиева. Случаят бе раздухан и това бе капката, която преля върху и без това лабилната психика на отбора. Оказа се пълна лъжа, но ефектът за злосторниците бе постигнат-загубихме и от Белгия.

Въпросът е сега-накъде? Най-правилния ход на федерацията ще бъде да запази треньорския щаб и да се опита да изчисти ситуацията в тима, може би повече около него. Момичетата и Драган се разбраха, единодушно смятат, че заедно могат да постигнат нещо голямо. Не бива една глупава клюка да зачеркне едно хубаво начало на нещо, чийто плодове можем да берем в бъдеще.

Волейболистките ни са извън 8-цата на Евро 2007, но това е повече от логично, след у нас почти нямаме женски шампионат, а треньорът имаше 3 месеца за направи отбор. Тези, които играят в чужбина нямат сработка една с друга, така че и това обяснява резултатите. Колко пари се инвестират в мъжко направление и колко в женско? От години дамите са в ролята на бедния роднина на прехвалените звезди в тима на Мартин Стоев.

С магическа пръчка не става, а Драган не е в школата на Дейвид Копърфийлд. Труд и последователност е реалния път към успеха. Волейболистките ни имат нужда от доверие на кредит. С интриги и нови рокади ще затъваме бавно и сигурно!