С амбиция за медал стартира националният ни тим волейбол мъже на Евро 2007 в Русия. Целите са високи, но реално оправдани след триумфа в Япония и бронза от Световното миналата година. Естествено, че след като сме постигнали този успех, сега в Москва трябва да защитим позицията на един от лидерите в световен мащаб.

Друг е въпросът дали сме подготвени за атака на медалите в шампионата на стария континент. Представянето в Световната лига можеше да бъде и по-добро, но нали сме вперили поглед към игрите в Пекин, а като медалист от Москва квотата изглежда реална.

Волейболът ни винаги е бил световна сила, но отсъствието ни от игрите в Сидни през 2000-та и Атина 2004-та е отстъпление.

Олимпийските игри са голямата цел на треньора Мартин Стоев и не ни остава нищо друго освен да му се доверим, както го направихме за Световното в Япония. Тогава той доказа, че разбира занаята си и не случайно бе обявен за треньор номер 1 у нас за 2006-та.

В Москва Стоев поема риск със сравнително подмладен състав - липсват опитните Владо Николов, Христо Цветанов, атрактивния Тодор Алексиев. Треньорът си преценява кой е във форма и кой не е. Тактиката се прави според противниците, може би това е подходящия вариант за нашия състав. Добре, но рискът е налице, дано е оправдан, защото пропускането на поредна Олимпиада ще е прекалено зле за родния волейбол. Длъжни са треньори, волейболисти и федерация да извоюват квота за Пекин!

Иначе в последните си мачове от подготвителния период за Евро 2007 отборът не впечатлява с добра игра. Трите мача срещу Гърция у нас бяха по-скоро тактическа нагласа, а турнирът във Франция малко протоколен за българското участие.

Твърде възможно е в тези приятелски проверки Мартин Стоев да не рискува излишно, пазейки отбора за истинските мачове на европейското. Игра за заблуда на противника? И това го има в спорта, но дали тимът ни не игра на 100 % и тенденциозно съхраняваше силите си за първите мачове от групата ни срещу Хърватска, Финландия и Италия ще видим от резултатите.

Медалът в Москва е по силите на Стоев и компания. С мъжество и дух за победа нашите могат да се докажат и на Евро 2007. Желаем им го от все сърце!