Трябва ли да откъснем главите на волейболистките ни, след загубения шанс да играят на Игрите в Пекин? Въпрос, който ни мъчи след гадната загуба от Словакия, която на практика ни лиши от първото място в предквалификационния олимпийски турнир в Габрово. Длъжни бяха нашите да спечелят битката на родна земя, но уви няколко поредни победи, та дори над непретенциозни съперници са все още далечна цел за възможностите на младия ни отбор.

Момичетата толкова си могат, играят ту добре, ту ни отчайват с „13-14 глупости на мач”, както определи грешките ни треньорът Драган Нешич. Истината е, че волейболистките ни са още зелени за Голямата игра. Не случайно елита играе за Световната купа в Япония, а родните красавици се измъчиха в Габрово.

Това е положението, дами и господа, не сме готови за Олимпиадата в Пекин и съвсем заслужено българските волейболистки ще гледат мачовете на телевизионния екран. Има обаче и друг проблем - психиката на отбора… Имаме силни единици - звездата Ева Янева, натрупалата вече опит разпределителка Любка Дебърлиева, нахъсаната Страшимира Филипова, талантливата Радосвета Тенева-Миличевич, завърналата се след майчинство Радостина Рангелова-Цитигой, изобщо добър отбор, но заедно все още не могат заедно да постигнат нещо значително.

Издънките по време на Евро 2007 бяха допустими, но на квалификацията в Габрово вече ни е трудно да преглътнем елементарните грешки, а те бяха факт, особено срещу Словакия. Хубавото в цялата история на турнира в Габрово бе, че завършихме поне с победа над Белгия, не че имаше значение. Ей така, за престиж и достойнство!

А сега накъде, предстоят шест дълги месеца размисъл за треньора и момичетата. Време достатъчно всеки да осъзнае собствените си грешки, ако разбира се му пука за тях. Чест е да играеш в националния тим на България - волейбол жени, известен с големите си успехи, но преди много години. Последният ни медал е от Тони Зетова и компания на Евро 2001 във Варна. Оттогава досега, нищо забележително…

Оправдания от типа „отборът е млад” доста се изтъркаха. Фотосесиите, еротичните календари и дискотеките могат да останат встрани. Красавиците ще трябва да се потрудят на терена, защото само с хубост успехи не се постигат, ако искаш да станеш Голям спортист. Ревютата и снимките са за друга професия, във волейболния тим се искат други качества.