„Силвано Пранди се е подмладил и то с 25 години”, пише вестник „Гадзета дело спорт” в обширен материал за новия 61-годишен национален селекционер на България. Автор на статията е Фандро Филипини, който е съпруг на Цеца Божурина. Самата тя се видя с италианския наставник в Пазарджик преди дни, тъй като двамата се познават от години.

Материалът е със заглавие „Двойният живот на Пранди – България стои пред Модена” и разкрива още как е получил прозвището си Професора, как неизменно работи с Камило Плачи и как се радва, че за Италия на Евро 2009 в Турция няма да играе Христо Златанов. Пранди също така споделя, че ще се върне набегом до Италия след Световните квалификации, за да проведе първа тренировка и да даде указания за работа в новия си клуб Модена.

Ето извадки от статията за Силвано Пранди:

Силвано Пранди се е подмладил и то с 25 години. Точно толкова изминаха от последното му лято с национален тим, когато водеше Италия към първия й олимпийски медал - бронз през 1984 година в Лос Анжелос.

Сега вече работи за България, която му повери една от най-високо оценяваните в международен мащаб формации. Това е голямо удовлетворение за Професора, както го наричат не само тук, но и в София. Той може да се нарече почетен академик по волейбол, макар че прозвището „Професора” идва от началото на наставническата му кариера, когато е преподавал физическо възпитание, защото в онези години никой не можеше да се препитава само от волейболно треньорство в Италия.

Но Пранди на 61 години се чувства подмладен, защото го очакват и нови предизвикателства в италианския шампионат. Той току-що приключи ангажимента си към Кунео, стигайки до полуфинал срещу Тренто в Серия А1. Получи веднага невъзможно за отказване предложение от Модена, която е люлката на италианския волейбол.

Пранди несъмнено ще се организира по възможно най-добрия начин, заедно със своя незаменим помощник Камило Плачи (ударението е на последната сричка), който го съпровожда и в двете му роли.

„Сезонът в Модена ще започне на 18 август, след като на 16-ти приключа със световните квалификации. България е домакин в своята група. Ще се възползвам от малкото дни на отдих, които трябва да отпусна на Казийски и съотборниците му, за да се отправя набегом към Модена, но ще оставя Камило в България. Така ще мога да стартирам в клубния сезон и ще имам на разположение малко дни, за да се запозная с играчите на Модена, които ще оставя в ръцете на треньора по физическа подготовка Андреа Томазини. Той ще води отбора, докато не се върна от европейското първенство, където България ще бъде съперник на Италия още от първия кръг. Това е много трудна група и за щастие (в италианския тим) няма да играе Златанов, който ми каза, че ще бъде на разположение за световното първенство през 2010 година," е цитираното изявление на Силвано Пранди в Гадзета дело спорт”, преведено от БТА.

Пранди е много доволен от първото си посещение в България, където наблюдава финалите за националната купа, спечелена от ЦСКА в тайбрейк с Марек Юнион Ивкони (Дупница) - тимът на Цветан Соколов, който от следващия сезон ще бъде новият чужденец на Тренто.