Женският ни национален отбор по волейбол може да вземе първи медал от много години. Момичетата на Драган Нешич са на малък финал в Европейската лига и въпреки желанието за злато или сребро, ще се борят за бронз.

Как да бием Турция?! Със сигурност, ако волейболистките ни бяха с 10% по-ефективни от показаното, би било възможно. Само на блокади бихме домакините (13 наши блокади, срещу 10 от другата страна).

Далеч сме от Турция в много отношения - зали, отношение към играчи, организация, интерес към женски волейбол и не на последно място сработеност и класа на отбор. Когато ние започвахме постепенно да вървим нагоре преди 3-4 години, туркините бяха вече след водещите състави. И сега когато малшанс ни прати на ½-финал срещу домакина на финалната четворка на Европейската лига, всички знаеха, че България ще прескочи себе си, ако стигне до финал. Неприятно е, когато негативния баланс срещу този тим продължава да не бъде променян, но това е реалността.

Но на малък финал като на финал. Франция е по-на нашето ниво. Въпреки че силата на местното й първенство е далеч, далеч пред нас. Ева Янева и Страшимира Филипова са във вечно побеждаващия Кан на местно и европейско равнище. Във вицешампиона също има българка, а с показаното на техния мач със Сърбия, може да прогнозираме, медалът е възможен. Дано!

Боязливост може би се усети у част от българките срещу такива състезателки от другата страна на мрежата, загуба на концентрация в период от няколко разигравания, непостоянен сервиз, пропуски за спасяване на достижими топки са нашите минуси. Но пътят е дълъг към победи на такова ниво, пред такава публика и в такава зала!

Вероятно има от българските националки и такива, които в такива съоръжения са влизали твърде малко пъти, пък да са играли, да не говорим. И днес сред опитните българки в игра влязоха и млади, които в бъдеще ще знаят, какво е Турция да е срещу теб.

Не, за да служи като оправдание, но тази Европейска лига е състезание, което бе прието в календара на нашия тим като генерална репетиция за световните квалификации, вместо различни турнири и търсене на класни противници за контроли.

Медал, може и бронзов, си е пак медал. Ще бием ли женската селекция на петлите?! Ще разберем слез 15:00 часа на 12 юли 2009 година.