Радостин Стойчев говори пред NOVA за изминалата година, в която той имаше две професионални предизвикателства – първо бе спортен директор в полския Погон Шчечин, а след това се върна към треньорството с тима на Верона.

„Опит, защото в Полша не бях участвал досега. Бях под друга форма, директор на клуб. Работа, която ми хареса, защото е организационна и от нея се виждат резултати. В същото време можах и да погледна на волейбола от друга гледна точка. Беше много полезно”, описа годината си Стойчев.

„Не съм искал да се насочвам към друга професия, треньорството ме влече. Предложението на Верона дойде в правилния момент и без да се замислям го приех. Това е стимулиращ проект, с ясни цели, трябва ми време, но то не трябва да се приема като празно обещание за бъдещето. До 2 години трябва да започнем да постигаме резултати с този отбор. Целта в спорта може да бъде само победа.”

„Бюджетът ни към настоящия момент е много далеч от първите отбори, но това не трябва да е извинение. Трябва да имаме организация, визия и така ще компенсираме. Трябва да изградим нови състезатели, които след една година да имат качествата да играят и да побеждават срещу най-скъпите играчи.”

Той коментира и факта, че във всеки един негов отбор е имало българи – нещо, което ще продължи да бъде така. „ Аспарух Аспарухов вече е сключил договор. Предложих и на още един българин, но той отказа с мотива, че иска да играе със сигурност в шестицата на отбора, в който отиде. Алекс Грозданов. Имахме нужда от такъв тип център като него, но той прие друго предложение.”

„За в бъдеще със сигурност ще се включат в плановете ми още българи, стига да имам възможност ценово да ги привлека. Матей Казийски заминава за Япония, връща се да играе в японското първенство. В бъдеще, ако клубът намери ресурс и възможности, той е оставил такава следа за малкото време, в което беше там, всички в момента там говорят само за Матей. Матей е въпрос само на средства и желание, всички там го очакват с отворени обятия, така че е въпрос на бъдеще.”

„Той има ангажимент към японския му клуб, ние ще направим всичко възможно да го осъществим.”

Стойчев се върна и към скандала, с който си тръгна от Модена, където в телевизионно интервю състезателите се обявиха против него.

„Спортът в смисъла му е да побеждаваш, не се е променила амбицията ми от периода ми в Тренто, в Модена или във Верона. Правя всичко възможно клубът ми да побеждава. Не ми влияе това, което се случи в Модена. Това бе едно нещо, което вече е като част от опита ми, дори негативният опит е опит. Но не може да бъде допълнителен стимул, не страдам от липсата на мотивация, за да търся такава.”

„Много често го коментираме в щаба и с хората, с които работехме. Когато имаш усещането, че си направим това, което трябва, това, което правят другите, не ме засяга. Много отдавна съм го забравил.”

Стойчев коментира и делото, което е завел срещу Модена. „Абсолютно. Това дело е в ход. Ще трае доста дълго време. Първото е юли месец. Това е въпрос на справедливост и аз ще я търся.”