„Успяхме да направим силен и добър турнир. С УПЦН се справяме добре и спечелихме срещу много силни отбори в Южноамериканските игри, които са еквивалент на Европейската шампионска лига, но с тимовете от Бразилия, Чили, Мексико и Аржентина”, това бяха първите думи на Николай Учиков пред Гонг от Сан Хуан. Българският волейболист триумфира с клуба си УПЦН (Сан Хуан) в надпреварата след победа на финала с 3:2 гейма над миналогодишния шампион Сада Крузейро (Бразилия), но и заслужи най-голямата индивидуална награда MVP – Най-полезен играч след като на финалитите реализира 71 точки.

Николай Учиков

източник: Личен архив

„Със спечелването на тези Южноамерикански игри се класираме и за Световното клубно първенство в началото на месец май. Аз съм щастлив и доволен от това, че бяха определен на Най-полезен играч MVP. Това е допълнително признание за мен, че съм успял да свърша това, което ми е било казано. Моят договор пък е до средата на май. Не е изключено като вариант да остана в Аржентина и следващия сезон, но това ще стане ясно на по-късен етап”, допълни диагоналът от Аржентина, където сега е разгара на лятото.

Николай Учиков

източник: Личен архив

Николай Учиков сподели пред Гонг и впечатленията си от волейбола в Сан Хуан и региона: „Доволен съм, че приех предизвикателството да играя в Аржентина и да видя какво е представлява волейболът в тази част на света защото имахме туртири и в Бразилия. Бях много приятно изненадан от Аржентина. Тук се играе доста красив и на ниво волейбол.

Организацията на първенствата и клубовете също е на ниво и не виждам разлика в това отношение с тимовете в Италия или Русия. Базите също са отлични, мачовете ни винаги са пред пълни много големи зали. Опитвам се да следя и случващото се в България. Нещата малко са се попроменили откакто не съм в родината защото виждам, че отбори като Монтана и Нефтохимик 2010 сега сред силните и големи тимове и хората при тях работят”.

Николай Учиков

източник: Личен архив