Националът Теодор Салпаров, който триумфира със своя Зенит в Шампионската лига по волейбол сподели, че с успеха е сбъднал една своя мечта. Салпаров даде ексклузивно интервю пред Гонг в автобуса в Берлин на път към летището, преди пътуването към Русия. Зенит победи Ресовия на Николай Пенчев с 3:0 гейма и спечели шампионската титла.

Салпаров бе избран за либеро номер 1 на финалната четворка на на турнира, а освен това попадна и в идеалния отбор на финалите в Берлин.

Теди Салпаров специално благодари чрез Гонг на съпругата си Бойка за подкрепата и сподели, че за първи път в кариерата си в края на март вече има добри оферти и ще реши до 2 седмици къде ще играе догодина. Той бе категоричен, че Николай Пенчев ще бъде основна фигура в националния ни тим в следващите 10 години.

С успеха си Теодор Салпаров реализира пожеланието си пред Гонг от 29-и август 2014 да спечели злато от Шампионската лига.

„Това е една голяма мечта, за която благодаря на Господ, че успях да постигна в моята кариера, дори на 32 години. Имах досега сребро и бронз. Преди една две години, ако някой ми беше казал, че ще имам още възможността да играя в такъв отбор и да спечеля Шампионската лига, може би щях да му се изсмея. Но всичко се получи и това не мога да го осъзная, но се радвам, че ми се случи. След тази тежка операция, много се радвам наистина. Вярвах в самия себе си, че мога да играя още на високо ниво и за националния отбор, и за добри клубове в Европа. Радвам се, че реализирах тази мечта, защото това да спечелиш Шампионска лига не се случва всяка година, особено на някой българин. По-щастлив човек от мен няма“, каза Теди Салпаров и продължи:

„Чрез вашата медия искам да благодаря на моята съпруга, която ме подкрепи тази година да си сбъдна мечтата. Тя и синът ми останаха в България, пък аз дойдох тук. Всички трудности и лишения се отплатиха и много се радвам. Сега ще посветя едни 20 дни на моето семейство и на близките ми. Една заслужена почивка преди националния тим.“

„Човек в професионалния спорт трябва да се стреми към върховете, за да може да ги постигне. Животът го доказва. Когато най-много неочакваш приемаш оферта от Зенит и печелиш Шампионска лига на 32 години. Малко хора ме поддържаха. Моята съпруга ми каза, че не трябва да изпускам такъв шанс. Благодаря й! Също така говоих с Пламен Константинов, с Владо Николов и получих подкрепа и от тях. Консултирах се с тях и те ме подкрепиха. Господ Бог ми даде акъл да взема правилното решение и не съжалявам. За първи път в моята кариера имам доста оферти от клубове в Европа по това време. Защото знаем, че на поста либеро, особено българин, не сме много търсени, на този доста неблагодарен пост- либеро, но аз много го обичам и съм щастлив. Радвам се, че днес финалът беше български, защото при всички положения българин щеше да вдигне титлата. С Николай си говорихме, че той е на 22, а аз на 32 и пред него е бъдещето. Той тепърва ще играе много финали на Шампионска лига. Това е една от най-силните му години във волейбола. Развива се страхотно и ще бъде една от основните фигури в националния отбор в следващите 10 години“, коментира още Теодор Салпаров и добави:

„Не мога да кажа, че волейболът на клубно равнище в България се развива добре, напротив върви надолу. Но трябва да бъдем реалисти и да сме позитивни. Волейболът ще тръгне нагоре, трябва да тръгне нагоре, защото това е спорт номер едно в колективните спортове и заслужава да има добър волейбол в България. Да се надяваме, че националният тим ще си върне позициите, които имаше в предишните години, което е много важно. Надявам се всички колеги да са живи и здрави, защото ни чака много тежко лято.“