Старши треньорът на лидерът във волейболна Италия Тренто Радостин Стойчев сподели пред Гонг, че тимът му не е готов за Световното клубно първенство в Катар. Матей Казийски, Цветан Соколов и компания обаче са в Доха не за наградния фонд от 250 000 долара, а за да играят добре и да спечелят нова титла.

40-годишният наставник на европейския клубен шампион разкри, че и тази година е имал много предложения от супер отбори да напусне Тренто, но той остана там до 2014 година.

„Италия за мен е мястото, където работя с волейбол на топ световно ниво. Моята родина е и си остава България. Не бих сравнявал никой страна с родината ми. Следя винаги какво се случва с българското първенство. За съжаление нивото поспада. Третото място националите ни на Европейското първенство не е максимумът, който може да постигнат. Продължавам да вярвам, че България може да спечели шампионат”, допълни Радостин Стойчев пред Гонг. Той не пропусна и бумът от български волейболисти в Серия А1 и А2 този сезон – „Радвам се. Когато аз дойдох преди три години, нямаше нито един! Това е признание за българския волейбол”.

Последните години Стойчев неизменно е с Матей Казийски – и в Русия, и в Италия. В Тренто играха при него Владимир Николов, Смилен Мляков, Васил Стоянов, Красимир Стефанов, а сега Цветан Соколов. В момента пък Матей Казийски е без конкуренция да спечели приза „Най-добрият волейболист на Тренто за първата половина на шампионата”, въпреки че са изиграни само 8 мача. В специалната анкета в сайта на тима след 2716 вота на фенове, българинът води убийствено на съотборниците си с 2361 гласа (86,9%), втори е Османи Хуанторена със 166 гласа и 6 процента. Под един процент вот пък взимат Бирарели, Ерп и Сала, последните с едва 7 и 6 гласа.

На 3 ноември в Доха стартира Световното отборно първенство за мъже, като Тренто е в една група с лидера в Русия в момента и бивш шампион на Европа Зенит от Казан. Осемте топ тима са разделени в два потока, като ще се играе по съвсем различни правила на спорта – първичната атака може да е само от втора линия. Наградният фонд на шампионата е 750 хиляди долара.

Ето какво каза Радостин Стойчев:

„Водя тима на Тренто в Катар не за 250 000 долара, а за да играе добре както винаги и със стремеж да печели титли! Парите са второстепенен и много по-маловажен фактор за нас. Говоря не само от мое име, но и от това на всички играчи. Волейболистите ми са млади и с желание за победа, стараят се и съм доволен от тях. Отиваме в Доха да играем волейбол. Не знам дали сега като сме европейски клубни шампиони, сега ще станем и световни. Искрено се надявам и вярвам, че ще направим всичко възможно за това. Спокоен съм защото знам, че целият отбор ще даде максимума от себе си, за да направим резултата. Какво ще стане, ще знаем след две седмици.

За съжаление далеч не сме готови за това Световно клубно първенство. Очаквам да имаме големи затруднения в Доха. А имаме една седмица да се подготвим. Шампионатът ще се проведе по една много странна формула - нещо което въобще не прилича на съвременния волейбол. За съжаление нямахме време да се готвим по този начин, а задачата ще ни се усложни защото ще трябва да сменим и топката. По предложение на организаторите на първенството в Катар ще се играе по „Златна формула”, измислена от техен функционер. Тя на мен е с неясна цел и лично моето мнение е, че няма да направи волейболът по-интересен. Според нея е предвидена първична атака само от втора линия, а в доиграването вече се играе свободно. Това ще отнеме от зрелищността на спорта.

Нашата група не е по-силна от другата. И в поток А и в поток Б има по два силни тима. При нас това сме ние и Зенит Казан. Всички играчи на руснаците са с огромен опит от Олимпиади, европейски и световни първенства. Ще ни бъде трудно срещу бившите европейски първенци. В другата група силните са СКРА Белхатов и шампиона на Латинска Америка от преди 2 седмици Цимед с петима бразилски национали.

Мачът ни с Модена на Силвано Пранди от Серия А1 го изтегляме от 1 за 12 ноември.

Не очаквам разликата в метеорологичната обстановка (в Доха е до 38 градуса в момента) няма да ни повлияе. Със сигурност обаче ще бъде странно, но еднакво за всички отбори. В залите и хотела пък всичко е климатизирано.

Цветан Соколов изключително бързо навлиза в ритъм. Напредва много бързо не само с отбора, но и с италианския език. Доказа се и вчера на мача, когато влезе по време на третия гейм във важен момент – изоставахме с две точки и Цецо направо обърна гейма и мача, направи две блокади и един ас за две минути.

Ясно е, че Матей ще е на върха във всички класации, както и тази за „Най-добър играч на Тренто в първата половина на Серия А1”. Казийски е и винаги е бил най-важният играч на отбора. Истината обаче е, че и на него му е много трудно. Непрекъснато и от всеки мач от него се очакват чудеса! Ако играе нормално се започват приказки и слухове, че не е във форма. Матей играе стабилно и на ниво във всички срещи, но се надявам след Световното в Катар да имам възможност да му дам почивка и да излезе на по-специален режим.

Този сезон Тренто играе много по-бързо и сме по-балансиран отбор с по-равностойни смени.

Италия за мен е мястото, където работя с волейбол на топ световно ниво. За това съм тук! Моята родина е и си остава България. Не бих сравнявал никой страна с родината ми. И тази година имах много сериозни предложения да напусна Тренто от най-добрите клубове. Тук сега всичко ме задоволява и ми е трудно да си представя друго място по-добро място за работа от Тренто. Всичките условия, които при предоставя клуба, президента, щаба и отбора са на максимално добро ниво. договорът ми е до 20104 година.

Следя винаги какво се случва с българското първенство. За съжаление мисля, че нивото поспада. Не знам дали това се дължи на финансовата криза и това, че тимовете се стремят да продават, отколкото да привличат състезатели. Има какво да се желае. На първо място клубовете трябва да поработят повече. Също така въпреки добрия резултат на националния отбор, третото място на Европейското първенство не е максимумът, който може да постигне тима ни. Надявам се да го покаже още на следващото първенство. Продължавам да вярвам, че България може да спечели шампионат.

Радвам се на този бум от български играчи в италианското първенство. Когато аз дойдох преди три години, нямаше нито един! Това е признание за българския волейбол, надявам се да стане още по-добре. За това спомагат и резултатите, които нашите играчи показват.”