Либерото на българския национален отбор по волейбол Теодор Салпаров ще играе в руското първенство и през следващия сезон, а до няколко дни ще бъде оповестен и отборът, с който ще подпише. Новината бе потвърдена лично от състезателя за сайта на БФВолейбол. Днес играчът се присъедини към лагер-сбора на представителния ни тим, който вече седмица се подготвя за новия сезон. За последно либерото носи екипа на руския гранд Зенит (Казан), с който спечели Шампионската лига. Салпаров даде интервю за сайта на БФВ.

- Защо отново предпочетохте Русия при положение, че сте имали оферти и от други силни чуждестранни отбори?

- Първо, защото вече ще стане седма година от моята кариера, в която ще играя в Русия. Чувствам се добре, говоря езика прекрасно. Смятам, че в момента това е най-силното първенство, а и разбира се чисто финансово е много по-добре отколкото в другите страни от Европа.

- На официалната пресконференция преди началото на сезона за националния отбор, селекционерът Пламен Константинов коментира, че руското първенство е по-специално и не е за всеки, но явно на Вас ви пасва идеално.

- Фактите потвърждават това със сигурност. Аз колко години съм играл там и винаги съм се чувствал добре. На човек трябва да му съвпаднат нещата в бита и ежедневието, с отбора, треньора и състезателите. А аз където и да съм бил, такива проблеми не съм имал. Затова казвам, че там се чувствам добре и си е моето първенство така да го кажем. И се радвам. Все пак не е маловажно и да знаеш езика. А за това, че много състезатели не можаха да играят на добро ниво там, примери много. И Андерсън, и Курек, и двама разпределители от топ играчите, които минаха през Зенит (Казан) тази година, не успяха да играят така, както иска треньорът. Тежко е, но аз се радвам, че съумявам да задържа едно добро ниво там и да играя сполучливо.

- Тази новина сякаш идва точно на време - преди присъединяването Ви към лагера на националния отбор. Ще Ви даде ли това едно малко по-голямо спокойствие по време на подготовката за натовареното лято?

- Да, по принцип е хубаво човек да подпише по-рано договор и да има сигурност за следващия сезон. Мен специално това никога не ме е бъркало, но от една страна може би е по-добре. За първи път ще подпиша толкова рано с даден отбор. Имах предложения още от февруари и март месец, така че това е хубаво да има интерес и още от началото да подпиша спокойно.

- С какво настроение се присъединявате към лагера на националния отбор?

- Както винаги с едно добро настроение и големи очаквания да направим нещо добро. Да се надяваме, че тази година ще бъде по-добра от миналата, защото миналата не беше сполучлива за българския национален отбор. Силно се надявам отборът да няма контузии. Момчетата да са здрави. Да съумеем да се обиграем по най-добрият начин и да покажем един добър волейбол. И в крайна сметка са важни и добрите резултати.

- Получихте една седмица почивка повече. Успяхте ли да се заредите с нови сили?

- Да, със сигурност е хубаво човек да почине и да тръгне по-мотивиран с националния отбор. И психически, и морално, и физически. Въпреки че и по време на тази почивка единственото, без което бях бе волейболът. Иначе със сигурност както аз, така и моите колеги поне 2-3 пъти седмично, кой кардио, кой фитнес. Това е нормално. Повече се стремим да не пипаме топка, защото по време на лагера и двуразовите тренировки, които са по 3 часа, волейболът много бързо омръзва.

- Какво си пожелавате преди началото на сезона с националния отбор?

- Пожелавам си преди всичко да сме здрави и дай Боже да вземем медал. Първо, ако можем да се върнем в първата осмица на Световната лига. Това е страшно важно за нашия отбор и разбира се, ако може да спечелим медал от Световна лига, медал от европейско, ще бъде супер.