„Успехът ни е напълно заслужен, планиран и изстрадан”, сподели българският треньор на новия европейски клубен волейболен шампион Тренто Радостин Стойчев. Специалистът успя да изведе италианския първенец до титлата на Стария континент след триумфа над Ираклис снощи в Прага. С Матей Казийски и Краси Стефанов в състава, успехът на „българския” Тренто е и роден.

„Много емоции имаше вчера и днес продължават. Още е рано. Много сме изморени и не сме усетили напълно положителната емоция. Сега пътуваме към Тренто, където тифозите ще ни посрещнат на централния площад в града. Тогава ще започнем истински да празнуваме и ще почувстваме какво сме направили, така че от днес нататък ще има още емоции. В Прага имаше много наши фенове. Между 800 и 1000 човека дойдоха да ни подкрепят. Наистина хората много обичат волейбола и са много съпричастни към нашите успехи. Определено има еуфория в целия град и даже не само в града, а в областта. Радват ни се и се отнасят много положително към целия клуб, а това много ни помага. Да усещаш обичта и уважението на хората, които са около теб е наистина много приятно”, коментира Радо Стойчев за Гонг от Италия.

„Напрежението не беше най-голямо при 1:1 гейма, защото тогава още контролирахме нещата. Мисля, че напрежението беше най-голямо в четвъртия гейм, когато те бяха близо и в една нестандартна ситуация, не толкова тежка за нас, загубихме три поредни точки. Това ги върна отново в мача и тогава напрежението рязко се повиши. Мачът можеше отново да се обърне, така че това беше критичният момент – в края на четвъртия гейм. Разбира се после Матей беше на сервис и реши нещата. Матей осъзна, че това е възможност, която се появява може би един път в живота, независимо колко добър е той. Говорихме за това и преди мача, както с него, така и с другите. Той разбираше и осъзнаваше, че това е неговият моменти и неговият шанс. Направи всичко възможно да го вземе и го заслужава, за което много се радваме и аз, и целият клуб, и съотборниците му. Той самият показа, че в най-трудните моменти може да решава мачове. Когато Матей е здрав физически и във форма, наистина е трудно за другите да го спират. Аз още от миналата година съм много горд и много щастлив от факта, че тук всички медии, вестници и волейболни сайтове миналата година на финала на първенството в Италия отчитаха, че наистина имаше още повече българи тогава. Тази година Шампионската лига е много успешна за българите. Имаше и друг българин във финала. Пламен Константинов беше от другата страна, така че наистина има едно голямо лично задоволство, защото ми се иска да има повече българи на такива форуми и да ги печелят”, заяви още Стойчев.

„Всичко при нас е планирано. Аз подготвям много от далече нещата. Работя само със сериозни проекти и не разчитаме на случайни успехи. Разбира се, трябва и малко късмет, даже определено трябва късмет в спорта, но ако нещата не са предварително подготвени и изпипани в най-дребни детайли, възможността за успех е минимална. Определено за мен и за целия отбор това е един успех, който е конструиран, подготвен, изстрадан, защото особено състезателите трябваше да търпят много лишения, за да стигнем до този успех. Всички сме доволни, че това е един заслужен успех. От утре сме отново в залата, защото в четвъртък имаме важен мач от плейофите на Италия, борбата продължава. Трябва да се представим максимално добре и в първенството на Италия. А пък живот и здраве по-нататък, в момента се дискутира възможността за световно клубно първенство, което ще се проведе догодина и на което ще участват първенците на отделните континенти и това ще е следващата ни голяма цел”, завърши Радостин Стойчев.