Волейболният ни национал Христо Цветанов преподписа договора си с Локомотив Изумруд (Екатерининбург), съобщи самият той за Гонг. Така България отново ще има свои представител в елитната Суперлига на Русия, където се подвизават олимпийски и световни шампиони като Лой Бол, Клейтън Стенли, Джиба и други наравно със силните руски национали.

Христо вече е парафирал новия си едногодишен контракт с руснаците, като такъв обаче няма да има другият българин през изминалия сезон в тима Мартин Пенев. Друга въпросителна около Цветанов е точно колко пари ще вземе през сезон 2009/2010 заради сривът на рублата. Амбицията на Ицо за това лято е максимум във всичко – първо и задължително виза за Световно, успехи на Евро 2009 и защо не медал от Световната лига.

Цветанов този сезон с тима си Локомотив Изумруд спечели промоция в елитната Суперлига, след като взе 42 победи от 48 мача във Висшата лига и подобри четири рекорда по успеваемост. Самият ни Христо обаче изненада цяла Русия, като събра най-много подкрепа от феновете в гласуването за Мача на звездите. 198-сантиметровият българин получи 4555 гласа, като това е най-високият вот в анкетата на Спорт Експрес и той остави зад абсолютно всички други номинирани, включително и руските национали.

„Ще играя и догодина в Русия и то в елита. Преподписах договора си с Локомотив Изумруд. Преди имахме само разговори, но точно преди заминаването ми за България се разбрахме и подписахме контракта. Относно информацията, че е имало интерес към мен от Тренто няма и 1% истина. Реално не знам да е имало други конкретни оферти. Не съм се интересувал честно казано от предложения, защото исках да поиграя една година в Суперлигата на Русия! Това да играя в елита на Русия бе основната причина да преподпиша договора си”, обяви Христо Цветанов пред Гонг.

В момента роденият на 29 март 1978 година в Червен бряг център е в почивка и ще се присъедини към лагера на националния ни отбор във Варна на 24 май. Тогава ще бъде и първата му среща с новия селекционер Силвано Пранди. Да сега двамата са си говорили само веднъж по телефона в началото на годината. Професора обаче го изненада като му отпусна допълнително 7 дни почивка, но го очаква да играе в тима му в Мача на звездите в зала „Конгресна” на 28 май.

„Тази почивка от +1седмица ми дойде малко изненадващо, но дано ми е полезна. Е, не мога много да почивам. Прибрахме се от Русия и затворихме още един сезон. Най-важното е, че си свършихме добре работата и се класирахме догодина за Суперлигата. Честно казано не съм си броил кой поред е този ми сезон като професионален волейболист, но в чужбина ми е над 5-ти. Не съм говорил със Силвано Пранди сега. Чухме се в началото на година, когато той ми се обади да ме попита дали имам желание да играя за него и България и това беше. Сега Евгени Генчев движи всичко. Не съм се замислял дали оставам един от най-опитните в тима, но в България опит е синоним на старост. Няма до го има до мен Евгени Иванов – Пушката. Той си знае най-добре. Аз му казах, че спокойно може да остане да играе още няколко години с нас!”

Цветанов си пожела поне медал това лято, но е амбициран за много повече: „На първо място искам да сме живи и здрави всички в националния отбор! Искам максимума от всичко. Най-важното е задължително класиране за Световното първенство. Второ по важност е Европейското. А относно Световната лига, време е някъде да се наместим и ние! Да вземем един медал поне! Сега да чукна на дърво съм здрав! имам дребни обикновени болежки, без които след години спорт не може и са нормални.”

Относно Русия като стил на живот и волейбол Цветанов сподели, че е раздвоен. Любопитно е, че той не знае точно колко ще бъде възнаграден трудът ми през следващия сезон. „Не искам да говора за финансовите параметри на договора ми. Рублата обаче доста се срина и тази година до къде ще стигне и колко ще взема не мога да знам. Ако рублата падне още малко, няма да е положително за мен! В определени аспекти Русия ми хареса, но в повечето случаи – не! С тези по два мача на седмица си мисля, че Висшата лига е едно от най-трудните първенства. Визирам трудност и тежкост, не качество на волейбол. Мартин Пенев няма да остане в Локомотив, просто нещата не се получиха от руската страна. Не знам дали въобще от клуба ни ще взимат други чужденци”, завърши още Христо Цветанов.