Президентът на Волейболната федерация на Гърция Танасис Белигратис даде специално интервю за Гонг, в което изрази възхищението си от националите ни. Босът на южната ни съседка пожела огромен успех на родните играчи на Олимпиадата в Пекин, което може да помогне на Варна и Солун да спечелят общото домакинството на Европейското първенство през 2011 година.

Според Белигратис шампионатът на Гърция е по-силен от нашия, защото в него участват най-добрите български волейболисти. Онези, които се били или са част от първенството на юг са истински професионалисти и ценят това, което са получили в замяна.

Любимите му играчи са Николай Желязков и Ивайло Гаврилов. Президентът на гръцката федерация е сигурен в успеха от битката за Евро 2011, въпреки голямата конкуренция.

- Благодарим, че отдадохте признанието си към български специалисти. Как се роди идеята?

- Идеята за уважението и наградите за българските волейболисти и специалист дойде от Асоциацията на гръцките треньори. Федерацията ни подкрепи и помогна за реализирането на идеята. Много от българските треньори и играчи са помогнали на гръцкия волейбол и бе нормално да благодарим и направим тази церемония.

- Кой е любимият Ви български волейболист?

- Ти (Танасис Белигратис посочва Николай Желязков, който ни помогна в превода). Също така Ивайло Гаврилов. Като президент на Волейболната федерация на Гърция наистина съм обичал и обичам всички ваши треньори, волейболисти и волейболистки, които са дошли в нашето първенство. С тях не съм имал никакви проблеми. Имам много добри чувства към тях. Българите, които са били в Гърция не са били само спортисти, волейболисти и професионалисти, а са били и хора, които са оценявали и ценели хляба, които сме им давали.

- Приятелството между България и Гърция ще направи ли добро първенство през Евро 2011?

- Абсолютно съм сигурен, че ще стане едно отлично, много добро Европейско първенство. Това, което ме кара да мисля така е огромният опит на Българската федерация по волейбол в организирането на големи мероприятия, опитът на нашата централа, изключителната популярност на волейбола в градовете Варна и Солун. Сигурен съм, че ще направим едно от най-добрите европейски първенства! Искам обаче да подчертая, че ще бъде изключително трудно да спечелим. Конкуренцията е огромна!

- Първенството на България или Гърция по-силно според Вас?

- Мисля, че по-силният шампионат е гръцкият! Това, което ме кара да мисля така е, че много гръцки отбори играят е европейски турнири – Шампионска лига например и стигат нагоре. Но също така искам да подчертая, че много от най-класните български играчи са част от гръцките клубове.

- Какво искате да пожелаете на българския национален отбор на Летните олимпийски игри в Пекин през август?

- Българският национален отбор - мъже е една много приятна изненада за мен през последните години! От сърце пожелавам и в Пекин да има огромен успех. И това ще бъде един огромен плюс да спечелим през септември битката за домакинство на Евро 2011 година!

Снимки: Gong.bg, Инес Павлова