Звездата на българския женски волейбол Ева Янева спечели купата на Русия с Динамо (Москва). Грандът победи на финала Динамо (Казан) с 3:1 гейма. Ето какво каза чаровната волейболистка в интервю за SBvolley.ru.

-Как се подготви отборът за този финал?

-Навечерието на мача премина в тактически занимания. Гледахме много видео, правихме разбор на комбинациите на съперника. Разбира се, особено внимание отделихме на Екатерина Гамова. Треньорите ни обърнаха внимание на блокадата и защитата. Всъщност именно добрата защита ни помогна да победим Динамо (Казан). Когато извадиш мъртва топка в защита е по-лесно да се атакува.

-Геймовете бяха пълни с драматизъм. Какво ви казваше Борис Колчин в решаващите моменти от мача?

-Борис Николаевич ни даваше съвети според конкретната ситуация. Не бе необходимо някакво допълнително надъхване на отбора. Готвихме се за дълъг и труден мач и очаквахме така драматично да завършват геймовете. Действията ни в решаващите моменти бяха съчетание от спокойствие и увереност. Ние знаехме, че можем да победим, а треньорът ни казваше как да го направим.

-Как ще посрещнеш Новата година?

-За плановете е най-добре да се говори, след като бъдат осъществени. Календарът ни тази година е много плътен, така че около Нова година имаме само два почивни дни. Купата на Русия се получи като чудесен подарък за празника. Печелила съм шампионата на Франция, но нивото тук е значително по-високо. Така че този трофей засега е най-значимата ми победа на клубно ниво.