Тегленето на жребия за Шамапионска лига и Европейската Волейболна Гала ще се проведе в София. Целият европейски волейболен елит - представители на Европейската конфедерация (CEV), президенти на едни от най-големите волейболни клубове, треньори и именити състезатели ще пристигнат в столицата ни за едно от най-големите събития в този спорт. 
 
Всяка година, преди началото на спортно-състезателния период, CEV организира тържествен старт на най-престижното клубно състезание – Шампионската лига с провеждане на теглене на жребий, съпътствано от Европейска Волейболна Гала. Дълги години по традиция Галата бе във Виена, но в последните години Европейската централа взе решение да го поверява на столиците на други държави с добри традиции във волейбола, като Будапеща и Москва.

За 2019 година с организирането на Галата за Шампионската лига бе удостоена Българската федерация по волейбол.

Грандиозното събитие ще се проведе на 25 октомври 2019 година в София, хотел „Маринела“, където от 18:30 часа ще бъде изтеглен жребият за разпределение на клубните отбори (мъже и жени) в групите от четвърти кръг, в който ще участват 18 отбора, добили право по ранкинг и двата отбора, класирали се от трите предварителни квалификационни кръга.

Българският представител в Шампионската лига е женският отбор на Марица Пловдив, който за втора поредна година ще участва директно в груповата фаза на турнира.
 
Веднага след тегленето на жребия ще се състои Галата за Шампионската лига, на която ще присъстват Президентът на Европейската конфедерация г-н Александър Боричич и всички членове на Административния борд на CEV, които ще проведат заседание в деня преди жребия. 
 
Поканени са и представителите на 60 клуба (мъже и жени), записани за участие в 2019/2020 г. на Шампионската лига. Освен високопоставени гости на Европейската конфедерация, на събитието ще присъства и ръководството на Българската федерация по волейбол, както и официални гости, поканени от нея - от Министерството на младежта и спорта, от други правителствени среди и от кмеството на София. 
 
Гвоздей в програмата на Галата след изтеглянето на жребия, ще бъде раздаването на традиционнте награди за най-добре изявилите се през 2019 г. състезатели, треньори и волейболни деятели на Европейската конфедерация по волейбол, като между тях ще бъдат и двамата  най-добри състезатели на Европейските първенства за  2019 – Тияна Бошкович и Урош Ковачевич.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.