Старши треньорът на Зираатбанк Пламен Константинов призна пред Гонг, че не е искал сега да се пада да играе с българския шампион ЦСКА, а в по-горна фаза на евротурнирите като 1/2-финал или финал за Купата на CEV. Бившият капитан на националния ни отбор доста бързо и на куп приема предизвикателствата да води като наставник клуб срещу треньорът, който спря състезателната му кариера, срещу тим от родината му, срещу най-добрия му приятел, срещу бивши съотборници на представителната ни селекция и т.н.

„Не приемем ЦСКА като слаб или преодолим съперник! Няма да правя прогнози за срещите. Не се притеснявам, че червените може да прекъснат победния ни ход. Не е възможно само да побеждаваш! Но при всички положение ще направим всичко възможно да не се даваме без бой! Приятелят ми Теодор Салпаров сам си ме пожела и това негово желание се изпълнява, аз не исках ЦСКА, а двата тима да продължат по-напред в турнира!”, сподели Пламен сред поредната си тренировка на Зираатбанк.

Турците още не са избрали на коя дата 8, 9 или 10 февруари ще приемат ЦСКА в мача реванш, след като на 1 февруари ще гостуват в Арена Самоков в първия мач от елиминациите, битка 1/2-финалите на CEV Cup.

Константинов определи публиката на ЦСКА като уникална, въпреки че преди време имаше сблъсъци с нея в ролята си на играч: „Независимо от всичко една от най-хубавите атмосфери за игра правят феновете в Самоков! Аз се радвам, че една от най-хубавите атмосфери е точно българската! Едно от най-хубавите неща, които има ЦСКА е точно публиката, която подкрепя отбора си в такива мачове! За всички е хубаво да се играе пред пълна зала. При такива фенове, емоциите са незабравими! А от друга нямам намерение да парадирам с това на какъв отбор съм привърженик! Прекалено много се заиграват в България особено треньори и състезатели с голямата си любов към някои отбори! Аз такива заигравки с хората няма да си правя!”.


Ето какво сподели пред Гонг от Анкара Пламен Константинов:

- Г-н Константинов, как приехте жребия за купата на CEV, който Ви противопостави срещу ЦСКА?

- Не съм си избирал и не съм има предпочитания кой отбор да ни се падне. Може би предпочитах по-нататък да играем с ЦСКА, да се срещнем в по-горен етап. Това може би щеше да е по-добре, но това е жребият. Слаби отбори на тази фаза категорично няма. Не сме имали лек вариант и затова гледахме на всички противници с еднакво око.

- Старши треньорът на ЦСКА Александър Попов определи шансовете за ваш успех като 60:40. Според Вас?

- Аз такива прогнози няма да давам. Много е важно и моментното състояние на отборите, всички да са здрави, да няма контузии и т.н. Такива неща могат да повлияят на всеки един отбор. При всички положения ЦСКА идва с натрупана инерция от сериозни мачове в Шампионската лига и в никакъв случай аз не ги приемам като слаб или преодолим съперник! На тази фаза всеки може да победи всеки, но не ги определям като по-слаб отбор от нашия!

- След като Зираатбанк елиминира Модена на бившия ни национален селекционер Силвано Пранди, сега жребият отреди пък да се изправите срещу свои бивши съотборници в националния отбор! Това по-различно ли е вече в качеството си на треньор?

- Друг заряд ще има мачът при всички положения! С Модена бе едно, сега ще е по-различно! Но в крайна сметка сме от двете страни на мрежата. Приятелството ще трябва да го оставим за преди и след мача.



- А по отношение на феновете? Нека се припомним, че като играч на Ираклис имахте сблъсъци с публиката на ЦСКА заради клубни пристрастия. Сега обаче сте не в ролята на волейболист, а на треньор и по-близо до публиката.

- Независимо от всичко една от най-хубавите атмосфери за игра правят феновете в Самоков! Аз се радвам, че една от най-хубавите атмосфери е точно българската! Едно от най-хубавите неща, които има ЦСКА е точно публиката, която подкрепя отбора си в такива мачове! За всички е хубаво да се играе пред пълна зала. При такива фенове, емоциите са незабравими! А от друга страна за директни нападки и други, аз не съм такъв тип човек. Нямам намерение да парадирам с това на какъв отбор съм привърженик! Прекалено много се заиграват в България особено треньори и състезатели с голямата си любов към някои отбори! Аз такива заигравки с хората няма да си правя!

- Неофициалният Ви дебют като треньор бе именно в контроли срещу ЦСКА. Дали те ще помогнат за разузнаването или бяха в прекалено начален етап на подготовката?

- И двата отбора сме много различни от тогава! Ние бяхме без Платеник, без Тишер. Играта бе коренно различна. ЦСКА беше без Портуондо, който им променя доста играта. Също така Теди Салпаров го нямаше! Това са неща, които коренно променят облика на двата отбора. От тези контроли поне аз не си извличам генерални заключения.

- А това, че сега като треньор ще водите чуждестранен отбор в родината си как приемате. Мечтал ли сте това да се случи толкова бързо?

- В интерес на истината не мислех, че толкова бързо ще се случат нещата! Така и така се падна мач с Модена и имаше различен заряд с оглед на това, че е воден от Силвано Пранди! Сега пък веднага ми идва български отбор! Като чели малко доста бързо на куп се струпаха! Всичко наведнъж!

- А как се чувствате в ролята на треньор?

- За сега добре! Макар че за до момента повече положителни емоции сме имали. А медалът има две страни. Особено треньорската професия, която не е от най-благодарните. За сега аз съм повече вкусил от хубавата страна на треньорското!

- Какво изпитахте, когато отборът Ви победи и елиминира този на Силвано Пранди, който пък сложи край на състезателната Ви кариера?

- Ще ти кажа, че изпитах удовлетворение от начина, по който играхме. Изиграхме един от най-силните си мачове през годината, играхме страхотно дисциплинирано тактически. Начинът, по който изиграхме срещата ми даде страхотно удовлетворение, не е само конкретното отстраняване. Бягам от някакво злорадство или личностни разчиствания на сметки! Имаше наистина заряд, но той беше чисто професионален в случай. Бях удовлетворен и от професионална гледна точка от начина на игра на отбора ми.

- Сега обаче ще трябва да се изправите и срещу най-добрия си приятел - Теди Салпаров!

- В крайна сметка той си ме пожела! Това е негово желание, което се изпълнява! Аз не съм си пожелавал ЦСКА! Напротив! Искаше ми се и двата отбора да продължат по-напред! Това е истината. За да може и моят отбор да продължава напред, а и български представител да отиде в по-горна фаза на турнира. Но това е жребият! Ще трябва да се срещнем сега!

- Притеснявате ли се, че отборът на ЦСКА може да спре победният Ви ход?

- Не, притеснение - не. В крайна сметка всеки един победен ход има някога края. Не е възможно само да побеждаваш! Но при всички положение ще направим всичко възможно да не се даваме без бой!