„Ако ЦСКА играе както до сега, ще победи. Но Уникаха е по-добрият отбор и има по-големи възможности!” коментира пред Гонг Милчо Миланов. Настоящият старши треньор на Марек Юнион Ивкони е един от най-запознатите с испанския волейбол човек у нас. Миланов не само дълги години бе играч в испанския шампионат, включително един сезон в Уникаха Алмерия, но също така за последно бе начело на Кай Теруел - основният конкурент в Испания на утрешния съперник на ЦСКА в Шампионската лига. 44-годишният специалист след 12 години работа в Испания, пое дупничани края на месец януари тази година и избра да остане треньор на Марек пред началото на този сезон, въпреки предложения да се върне в Испания.

Милчо Миланов също така е бивш съотборник на настоящия 36-годишен треньор на Уникаха Карлос Кареньо именно в Алмерия. Утре треньорът на Марек Юнион Ивкони ще бъде в Самоков, за се види с колегата си и да изгледа мача на ЦСКА от Шампионската лига от 19:30 часа, след като дупничани отпаднаха от евротурнирите.

Ето очакванията на Милчо Миланов за ЦСКА – Уникаха Алмерия:

Мачът утре ще бъде доста оспорван като имаме предвид, че ЦСКА победи Тур като домакин, също така условията в „Арена Самоков”, феновете, които ще напълнят залата и да стане хубав спектакъл.

Ако ЦСКА играе както до сега, ще победи. Но Уникаха е по-добрият отбор и има по-големи възможности!

Прогнози не мога да давам, но съм сигурен, че ще бъде доста оспорван мача утре. Очаквам да бъде поне 4-геймова срещата, дори сигурно ще има тайбрек.

Аз бях играч на Уникаха Алмерия една година. Мога да кажа, че испанското волейболно първенство е няколко пъти по-силно от българската Суперлига. Там има 12 отбора, като във всеки има минимум 5-6 чужденци и това дава повече класа и конкурентност на шампионата.

Уникаха върви първа в испанската лига без конкуренти за момента и няколко точки пред втория Кай Теруел. Съставът от Алмерия направи добра селекция за тази година. Това, че паднаха от Зенит Казан с 0:3 гейма е нормално като имаш такъв съперник.

Уникаха са техничен отбор. Познавам треньора им Карлос Кареньо, с който играхме заедно в Алмерия. По принцип залагат доста на центровете в играта си, но също така и на силен сервис. Действително това ще бъде мач битка край мрежата на централните блокировачи. Гледах ЦСКА срещу Зенит и разбрах за срещата с Тур, червените доста залагат на блокада и това ме впечатли. Сашо Попов има доста голям напредък с този елемент, което е доста добре защото има доста ръстов отбор.

От националния отбор на Испания наистина играчите на Уникаха Алексис Валидо и Густаво Делгадо са най-познатите, но имат 5-6 чужденци. Алексис е доста стабилно либеро и дава сигурност в посрещането и позволява да се прави по-комбинативна игра. В националния отбор Валидо се редува с Хосе Луис Лобато.

Времето, през което Рафаел Паскуал бе в испанското първенство, го изкара главно с тима на Уникаха. В Алмерия бе 1-2 години, а преди това в Палма де Майорка. Но тогава Рафа беше доста млад между 20 и 21 години. Единственото, което трябва да се отбележи за този период през 1992 година е, че станахме втори за Купата и в първенството.