Волейболната звезда на България Димо Тонев разясни за Гонг регламента на олимпийската квалификация в Берлин през януари. Според него треньорът на Русия Владимир Алекно е освободил част от състезателите за Евро`2015, за да насочи усилията изцяло за класиране на игрите догодина.

Той поясни, че конкуренцията ще е жестока, тъй като само първият получава директна виза за Рио. Участниците в тази квалификация са според ранглистата в FIVB за Европа.

Волейболистите с жестока конкуренция за олимпийска квота

Присъствието на Русия, Полша, Сърбия, Германия говори за класата на турнира. Дори Франция, с промяната на регламента, няма право като европейски шампион на директна квота, а също ще се бори в Берлин.

Около 2 седмици ще имат националните треньори, за да подготвят отборите си за тежкото изпитание.

"Участниците са Русия, Полша, Словения, Германия, България, Сърбия...да не съм пропуснал някого. Но принципът е този. Класира се първият за Олимпиадата. Вторият и третият играят на световната квалификация, която е в Япония, от която се класират 3 отбора - задъжително първият класиран азиатски и другите два отбора", каза Тонев пред Дарик. 

"След промяната на регламента, континенталните първенци не се класират директно. Така, сред изброените тимове, става една убийствена мелница и някои от избороените големи състави, ще останат извън Олимпиадата".

"Важно е за историята кои са медалистите, но сега всички отбори ще насочат силите си към квалификациите за Олимпиадата. Всички имат малко време за подготовка - 2 седмици. Ние нямаме много състезатели и когато някои се контузят, става тежо за отбора ни въобще", завърши  Тонев.