Все още няма навършени 18 години, но Александра Миланова е един от най-ярките таланти в българския волейбол. Преди да премине в Марица (Пловдив), тя започва в Славия – по примера на своята по-голяма сестра Натали.

„Тя започна първа да тренира и аз като много малка ходих в залата с нея на тренировки, защото нямаше какво да правя. И така отстрани с топката срещу стената. И понеже нямаше много хора, малко по малко ме пускаха отзад за бройка. Общо взето, така се запалих по волейбола”, разказва за Диема Спорт - Алекс Миланова.  

Първите си стъпки в зала „Панайот Пондалов“ прави под ръководството на една от най-добрите волейболистки на България – Таня Гогова.

„Да, тя беше главният фактор да започна да тренирам. Тя започна да ме натиска и да ми казва: "Давай, ще стане, пробвай". Благодаря й за което. Тя е първата ми треньорка и никога няма да я забравя”.

Когато бяхме с нея и с дъщеря й Габриела Айшинова, имахме много силна година. Имахме две първи и едно второ място и общо взето това ни бе най най. Най-силното представяне със Славия, което сме имали”, припомня си младата волейболистка.  

Александра е от спортна фамилия, като неин вуйчо е бившият вратар на Левски и Славия – Георги Шейтанов, който успя да изненада приятно младата волейболистка при завръщането й в зала „Панайот Пондалов“.

За този специален мач той се прибра от Китай, където е треньор и дойде да ни гледа двете в залата. Нещо което много искаше да направи”, споделя още Алекс.  

И ако в мача между Славия и Марица интрига липсваше, то със сигурност имаше по-специални емоции за Александра и Натали Миланови. 

„Горда съм с нея, тя постигна много и се надявам все повече да успява да направи, да играе на по-високо ниво.  Мисля, че за нейните години показва много повече, отколкото всички останали. Как се спира Алекс? Няма спиране”, отбелязва Натали, която преди ден навърши 20 години.

Какво мисли Алекс за по-голямата си сестра след мача помежду им? „Тя.. мисля, че трябва да се подобрява в друга сфера. Волейболът не й е толкова важен. Иначе чувството е.. чувствам се много добре, уникално.. В София, в моята зала. Тук съм израснала, чувствам се много”, допълва Алекс Миланова.  

Как двете сестри се описват с по три думи?

„Натали е красива като за начало, доста умна и интелигентна”.

„Алекс е уникален спортист, лидер на игрището и извън него иии... уникална!”.  

А какво ще накара другата да се усмихне?

„Абсолютно всичко, тя е позитивен човек и всичко я радва. Дори най-малкото”, казва Натали.  „Аз!”, отвръща с усмивка Алекс.  

Още докато е на 16 години, Александра успява да впечатли с лидерските си качества в различните национални отбори на България при подрастващите.

„Честно казано, идва отвътре. Човек се ражда лидер. Отвътре ми идва и аз се опитвам по някакъв начин да помогна на всички, за да могат да се получат нещата”, обяснява Алекс.  

От самото начало тя е свикнала да играе с по-големи от нея и това по никакъв начин не я притеснява. И когато получи шанс за изява срещу германския Щутгарт в Шампионската лига, тя остави отлични впечатления.

„Шампионската лига за мен е един шанс да покажа, че въпреки съм на тези години, какво мога да направя и какво повече мога да покажа. И най-вече да покажа себе си. Благодаря на треньора, че ми даде този шанс, от който аз се възползвам по най-добрия начин. И все пак показах какво мога”.  

Младата нападателка знае много добре какво очаква от нея треньорът й в Марица – Иван Петков.

Като за начало, аз съм много малка и трябва върху всичко. Има още много работа. Това говорим и с него. И дори да направя точка, той иска да я направя по начин, по който той иска. Защото не всеки път, когато направиш точка, я правиш по правилен начин. И затова трябва да си взимаме поуки от всичко”.  

Иван Петков ще разчита на Александра Миланова не само в Марица, а и в националния отбор, след като тя вече попадна в разширения състав на селекционера през миналия сезон.

"Алекс е един млад състезател, който на мен ми допада. Аз харесвам динамични състезатели като нея.. Агресивна е. Прекалено млада е, тепърва започва да се изгражда не само като състезател, но и като човек. И е много важно ние като клуб как ще подходим към нея. Ще следим и нейното личностно развитие. Като състезател е ясно, имаме си стратегия и план за нея”, коментира треньорът на Марица и национален селекционер на България.

Следващото препятствие пред Марица и Александра Миланова е възможно най-трудното – хегемонът в световния женски волейбол – Вакъфбанк в Истанбул.

Надявам се и мисля, че ще изиграем един доста добър мач, защото тренираме много упорито и даваме всичко от себе си. Надявам се, защото вече изиграхме доста мачове и както се казва, счупихме каръка, взехме гейм и се надявам да изиграем един доста добър мач. И не се знае дали ще излезем с победа, но поне да се поздравим с една добра игра. Това ще ни е достатъчно”.

И за финал, за какво мечтае Александра Миланова?

Алекс Миланова мечтае за това да се развива като за начало, да израсне и да стане много добър спортист, което се надявам.”