Международната федерация по волейбол (FIVB) публикува новата световна ранглиста за мъже.

Националният отбор по волейбол за мъже на България запазва 14-ото си място в класирането. Българският тим има 193 точки, колкото имаше и през февруари.

Няма значителни промени в класирането, като се има предвид, че коронавирусът спря волейбола за близо четири месеца. Лидер остава олимпийският шампион Бразилия с 427 точки, втори е отборът на Полша с 384. На трета позиция са волейболистите на САЩ, четворката се допълва от Русия.

Подреждането е според новата система за класиране, влязла в сила след края на всички квалификационни континентални турнири за Олимпийските игри в Токио 2020. Тя трябва да направи по-прецизно разпределянето на точките между националните отбори, отколкото преди.

Националният отбор по волейбол за жени на България пък заема 20-ото място в световната ранглиста на FIVB, която бе публикувана вчера. Воденият от Иван Петков тим има 160 точки, както бе и преди няколко месеца.

Първи в таблицата са олимпийските шампионки Китай с актив 391 точки, втори са волейболистките от САЩ с 382 точки. Трети в подреждането са бразилските волейболистки, бронзовите медалистки от Евроволей 2019 от Италия заемат четвъртата позиция. Пети и шести са Турция и световният и европейски шампион Сърбия.