Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Силвано Пранди очаква сериозна подкрепа от феновете за турнира от Лигата на нациите в Пловдив от 29 до 30 юни, в който България среща САЩ, Иран и Сърбия.

„За първи път съм в Пловдив, но знам за този прекрасен град от 20 години, тъй като моят бивш играч Венци Симеонов, който е от тук, ми е разказвал много за него. Сега имах възможност с очите си да затвърдя положителната информация, която имах“, каза Пранди.

Той обърна особено внимание на факта, че за пловдивския турнир в състава се включват Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Николай Николов.

„Това са много важни за нас играчи, чието участие е от особено значение и с оглед на олимпийската квалификация, тъй като, в общи линии, това ще бъде съставът, който ще трябва да я изнесе. Някои от младите играчи също се включиха добре и очаквам да се получи добра сплав между тях и опитните състезатели. Искам нашият отбор да повиши нивото си на игра в последния турнир от груповата фаза на Лигата на нациите. За първи път ще имам възможност да се срещна с пловдивската публика, но познавайки българските фенове, съм убеден, че ще ни окажат добра подкрепа“, допълни Пранди.

Треньорът на първия ни съперник САЩ Робърт Нийлсон, който води отбора на турнира в България вместо Джон Спероу, също обяви, че очаква пълна зала и добра атмосфера по трибуните.

„Страхотно е да играем в Пловдив. Очакваме невероятна атмосфера и много фенове, които да подкрепят българския отбор. Именно заради това първият мач с България ще бъде особено вълнуващ. Ние обаче сме тук да влезем в битка още от първата точка, след което да продължим с втората и така до края. Нашата цел е да се борим и да търсим победата, стартирайки от самото начало. Пътувахме много по време на лигата. Тук отборът ни е изграден от млади състезатели, за които това ще бъде хубав опит да се изправят срещу толкова сериозни тимове. Лично за мен турнирът в Пловдив също е страхотна възможност, тъй като е моето първо международно състезание като старши треньор на националния отбор. Наша цел е да се подготвим максимално добре за финалите в САЩ“, заяви Нийлсон.

Легендарният наставник на Сърбия Никола Гърбич обяви, че в България се чувства почти като у дома си.

„Винаги е страхотно да бъдем при нашите приятели от България. Чувстваме се почти като у дома. Миналата година имахме страхотни преживявания в страната ви. Записахме добри резултати на турнира от Лигата на нациите в София, както и в групите на Световното първенство във Варна, така че България винаги дава страхотни спомени за нашия отбор. Надявам се да натрупаме такива и от Пловдив“, каза Гърбич и допълни, че основен приоритет за отбора му е олимпийската квалификация.

С 10 победи до момента Иран е на второ място във временното класиране на Лигата и се очаква в Пловдив да узакони участието си във финалната шестица.

„Досега Иран не имал много възможности да се класира за финалната шестица, така че за нас е важно да запазим мястото си за финалите чрез резултатите си в Пловдив и да играем в Чикаго, без значение точно колко победи ще постигнем в Пловдив. Всички мачове са важни за нас, защото България, Сърбия и САЩ са много силни отбори. Всичко обаче е в нашите ръце и ние ще се борим за победи в Пловдив“, заяви наставникът на Иран Игор Колакович, който обърна специално внимание на мача срещу България.

„На последното световно първенство в България и Италия играхме два пъти един срещу друг във Варна и София и си разменихме по една победа. Очаквам труден мач и сега, защото вие сте с първия си състав и ще играете пред собствена публика. За първи път съм в Пловдив и това е ново преживяване за мен. Но и от периода ми в сръбския национален отбор знам, че България е добър отбор, срещу който се играе трудно. Сега в състава е и Цветан Соколов, което е допълнителен плюс за вас“, каза Колакович.

Всички специалисти се изказаха изключително положително за Пловдив и условията, които получават.

„Имам приятели в Пловдив, от които научих, че това е най-старият жив град в Европа. Вчера разгледахме Стария град и видяхме страхотната гледка от тепетата. Развълнувани сме да бъдем в Пловдив и очакваме страхотна атмосфера в „Колодрума“, каза Нилсен.

Никола Гърбич пък съобщи, че преди няколко години е бил на гости на Венци Симеонов и още тогава го е впечатлила красотата на Стария Пловдив.

„Залата също много ми хареса. За първи път ще имам мач в Колодрум, което ще е интересно преживяване и очаквам прекрасна атмосфера от българските фенове“, каза Гърбич.

Треньорите коментираха и формата на Волейболната лига на нациите, както и множеството дълги пътувания, които са принудени да правят отборите. В тази връзка стана ясно, че за следващата година Международната федерация по волейбол е наела американска компания, която прави по специални формули изключително сложния календар на Националната баскетболна асоциация (НБА), в която участват 30 отбора, разделени в две конференции. Очаква се през следващия сезон общият брой на километрите, които изминават всички отбори във Волейболната лига на нациите да бъде около 110 000, при над 700 000 км през тази година.

Първите мачове започват в 17 часа, а вторите - в 20,40 часа. Българският национален отбор играе винаги от 20,40 часа - в петък срещу САЩ, в събота срещу Иран и в неделя срещу Сърбия.