Присъствието на чужденците в родния волейбол е тема, която винаги предизвиква разнородни дискусии. Всеобщото мнение е, че чуждестранните състезатели трябва да повишават осезаемо класата в родния шампионат и да бъдат пример за подражание за младите, които да израстват около тях.

Общо взето около това мнение се обединиха и Димитър Златанов и Димо Тонев, които говориха за чуждестранните волейболисти в Суперлигата ни. Двамата бяха специални гости в предаването на DIEMA SPORT 2 – „Златният гейм“, като споделиха откровено мнението си по въпроса.

„Чужденците трябва да са добри състезатели за това ниво трябва да са най-добрите. Те трябва да са пример за младите на терена и във всякакъв аспект. Затова се взимат чужденци. Чужденците, за да дойдат трябва да има пари. Ако няма пари, кой ще дойде. Аз бях в Италия и бях пример там. Имаше и други наши колеги, които бяха така. Италианците видяха как се правят някои неща, защото тогава нашата източноевропейска школа доминираше. Те искаха да се научат. После започнаха да набират американци, бразилци. Те искат да се научат. В Италия в момента има зелен картон. Ако някой знае какво е тук… Защо го въведоха - в челинджа се губи времето и с този картон не се спекулира. Зелен картон за състезателя който си признае, че е докоснал мрежата на блок. Накрая на първенството събралия най-много зелени картони получава награда“, обясни Димитър Златанов.

„Чужденците у нас нямат класа. Взимаме млади руски състезатели, за какво – за да ги учим. Чужденецът трябва да прави разликата, да учи останалите, от него трябва да се краде занаят. Вместо да взимаме такива чужденци, по-добре да използваме наши момчета и парите да вкарваме в школите. Трябва голяма отговорност спрямо младите, за да израстват. Тази година чужденците в нашия шампионат, с изключение на чужденците на Марек и двама от Пазарджик, другите, аз ако съм треньор, не бих ги взел. Няма как състезател да добие опит, ако не играе. Така се градят големите състезатели. Бих предпочел да играя с млади и собствени кадри, отколкото с недоказани чужденци“, каза Димо Тонев на свой ред.