Спас Байрев бе зарадван с положителна новина от арбитражната комисия към Българския олимпийски комитет, пише bgvolleyball.com.

Бившият диагонал на Левски, Арда и националния ни отбор ще изтърпи една вместо две години наказание. Решението е взето на база предоставени доказателства от страна на волейболиста и негови направени самопризнания. 24-годишният играч е обжалвал спирането на правата му за срок от 2 години, каквато санкция му бе наложена от родната федерация по волейбол. В резултат той ще трябва да изтърпи половината от това наказание.

Байрев даде положителна проба за допинг в началото на годината. Той изгоря заради употреба на марихуана, като санкцията влезе в сила от 22 февруари. Тогава диагоналът бе тестван за забранени стимуланти след дербито между Левски и ЦСКА в “Арена Армеец”. Оказа се, че волeйболистът, сочен по онова време за наследник на Владимир Николов в националния отбор, е пушил трева на купон. Той самият призна, че е допуснал глупава грешка, която променя цялата му кариера.

Байрев отказа да коментира решението на Арбитража към БОК и сподели единствено, че иска да се концентрира върху завръщането си в игра, без да вдига излишен шум около себе си. Решението означава, че той ще може отново да бъде професионален волейболист от 22 февруари 2018 година.

В случая обаче това не носи кой знае какви дивиденти за самия него. Причината е, че според настоящата наредба Байрев няма да може да бъде картотекиран за пролетния полусезон в НВЛ, тъй като срокът за подобни маневри изтича през януари. Така Спас ще може да играе единствено в турнира за Купата на България, ако той запази настоящия си формат и се провежда след края на първенството, или пък може да се пробва с трансфер в чужбина.