Волейболен клуб ЦСКА е изчистил задълженията си към Националната агенция по приходите. Това обяви старши треньорът и главен мениджър на "червените" Александър Попов на специална пресконференция.

"През последните четири години изминахме много тежък път, но успяхме да изчистим задълженията си към НАП и държавата. Имахме доста задължения, който се натрупаха от една състезателна година 2011-а, когато станахме шампиони за мъже и жени и участвахме успешно в европейските клубни турнири. Постигнатите успехи тогава ни струваха пари. Това беше риск за нас. Спортният риск се изплати, но финансовият иск - не. Допуснахме много грешки", заяви Попов.

Той добави, че осъзнава и личната си вина. "Личната ми вина беше, че не успях да спра тренировъчния процес тогава. Сгреших и си понесох отговорността. Не излязох в чужбина, въпреки че имах предложение, което щеше да ме направи много скъпо платен треньор. Получихме ултиматум да фалирам клуба. Отказах и трудностите станаха още повече. Продадохме много момичета и момчета и започнахме да изплащаме задълженията си. За радост в школата имаме много таланти и това ни спаси. Пестим от всичко. Обиколих доста знакови политици и големи бизнесмени, от които получих разбиране, но нищо друго. След което се опряхме на нашата публика и направихме много инициативи. Аз и Верка Николова потъпкахме егото си, но успяхме да съберем парите и платихме на държавата", разказа още Попов.

Той не разкри точната сума на дълговете на клуба, за да не се спекулира. "Само мога да кажа, че цифрите към НАП се равняват на бюджетите за два шампионски отбора на волейболния клуб. Това ни е коствало и мащабен ремонт на нашата база", добави треньорът на ЦСКА. Попов разкри още, че преди два дни е имал среща с министъра на спорта Красен Кралев и е убеден, че ще се намери и решение за базите на клуба.

"Не можеше да създадем нов клуб. Със собствени сили и без никаква подкрепа успяхме да се изплатим задълженията. Но пътят продължава. Направили сме само една крачка - вярна, смела, голяма, но е само една крачка. Пътят ни за оцеляване тепърва предстои", добави Александър Попов.

Според него в близките 2-3 години ЦСКА няма да може да участва в европейските турнири. "Страдахме много, но вече започнахме да крачим. Съществуваме и всяка следваща година ще съществуваме на по-високо ниво", заяви Верка Николова.

Попов каза също, че "червените" имат задължения към Министерството на спорта за залата, но ги разсрочват. "Ще се опитаме да намерим инвеститор за ремонт на залата. Ние сме малко неудобен клуб за федерацията. От тях сме очаквали само чуваемост и разбираме. Държавата много трудно може да помогне на ЦСКА, не само за волейбола. 

Проблемите с базата могат да бъдат решени само от Общините, в случая Столична община. С другите спортове в София трябва да намерим решения и да ги отстояваме", заяви Попов. Той добави, че в скоро време очакват среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. /БТА