Членът на УС на Българската федерация по волейбол Любо Ганев заяви, че представянето на националния тим на Световната лига е повлияно от външни фактори, които са нарушили в известна степен работата на треньорския щаб.

Според волейболната ни легенда има хора извън тима, които гонят личния си интерес, без да се съобразяват кое е най-доброто за „трикольорите“. Ганев също така отчете, че резултатите се дължат и на факта, че в момента селекционерът Пламен Константинов започва обиграването на млади момчета.

„За да няма повече спекулации: треньор на националния отбор е Пламен Константинов. Това е поне до 2018 година, след Световното първенство, дотогава му е договорът. Никой не е и помислял да се прави някакво ревизиране. Продължаваме напред. Всички знаехме, че през тази година главният приоритет бе обиграването на максимално голям брой млади играчи. Някои от тях бяха викани преди това като Методи Ананиев. Сега той получи шанс да играе толкова много мачове, за да може треньорското ръководство да си направи равносметка кои са състезателите, на които може да се разчита“, каза Ганев пред Дарик радио.

„Федерацията решава кой да бъде треньора, а той си избира щаб и състезатели. Никога не е имало проблем – нито между Константинов и федерацията, нито между него и треньорския щаб за това кои състезатели да се викат. Знаете, че почти всички национални треньори водят и клубни отбори. Заниманията с националния отбор са главно през летния период, когато приключват всички турнири. Голяма част от националите играят в клубове, които ако не са приключили ангажиментите си, няма как да ги пуснат за националния отбор. Опцията Пламен да води клуб беше предвидена още когато подписвахме с него. Това не е проблем, всичко беше предвидено.“

„Целият отбор се прибира заедно в България, заедно с Пламен. Вчера си говорех с тях кои отиват на почивка, кои да се видят с приятели, роднини, жени и деца... Настроението в тима е много приповдигнато. Те съзнават, че в последните мачове българският отбор не показа истинското си лице. Може би и случилото се с Ники Пенчев повлия. За мен причините не са вътре в колектива, причините са външни. Просто ние като ръководство и като федерация не трябва да допускаме външни фактори да се месят в подготовката на момчетата. Всички тези неща трябва да се елиминират. Когато отборът се готви, трябва да бъде концентриран. Не бива някой да си мисли: „ама аз сега не съм подписал договор, мога ли да изляза след мачовете да говоря с моя мениджър?“ Такива неща не трябва да има. У нас има много хора, които мислят за своя интерес, а загърбват този на националния отбор. Много често се получава така, че личната изгода не съвпада с интереса на националния отбор. Ще се постараем като ръководство на националния отбор играчите винаги да са максимално концентрирани за това какво се изисква от тях. Само така един състезател и един отбор могат да растат“, завърши Ганев.