Президентът на волейболния Левски Владимир Николов даде специално интервю за клубния сайт, в което обясни събитията от последните няколко дни. В него той разкри защо е обмислял да извади отбора от групата, както се беше заканил наскоро. Ето какво обяви бившият капитан на националния отбор:

- Г-н Николов, появи се ваше мнение, че смятате да извадите Левски от участие в Суперлигата. Защо се стигна до там?

- Причината за афектираното ми изказване бе нежеланието или направо отказът да се погледне на Левски от ъгъл, различен от този на бумащината и правилниците. Знаете, че направихме грандиозна селекция, а лично аз съм най-радостен, че върнахме в България национали и любимци на цялата публика като Андрей Жеков Боян Йорданов, Методи Ананиев и Венци Рагин.

Освен това привлякохме още трима души. Имаме разместване и на треньорския пост, който ще бъде зает от Андрей Жеков, а Христо Илиев бе повишен в мениджър на отбора. Поради всички случило се плюс моите ангажименти до последно с националния отбор за олимпийската квалификация в Берлин, помолихме ръководството на НВЛ да бъде изместен с една седмица мачът ни с Добруджа.

Това по никакъв начин нямаше да се отрази на програмата на първенството, тъй като следващата седмица в него е почивен за 8 от отборите, защото други два ще изиграят отложена среща от миналата година.

- И какво решение взе НВЛ?

- Отказаха ни с мотива, че отборът на Добруджа не е съгласен на подобен вариант. Да, по правилник може би е така. Но в момента имаме прецедент, появи се случай, който е различен от всички залегнали в правилниците. Президентът на клуба в мое лице е ангажиран с националния отбор до последно и не може да ръководи поради това административната дейност на Левски.

Старши треньорът ни бе до началото на януари по доктори и прегледи с надеждата да бъде възстановен за квалификацията в Берлин. Поради което пък нямаше как да води тренировки на Левски. Освен това две от новите ни попълнения – Ананиев и Моралес, играха допреди няколко дни мачове за класиране на Олимпиада. Т.е. ето ви четири довода този мач да бъде изместен с една седмица.

- Ще ви обвинят, че искате да използвате тези 7 дни, за да окомплектовате напълно отбора?

- Първо и най-важно – тези, които няма да играят в неделя с Добруджа, нямаше да играят и следващата седмица. Нито ще вдигнем Андрей Жеков на крака, нито пък ще смогнем за една седмица да извадим работна виза на Моралес. Мен ме ядоса друго и затова така се афектирах.

Още от миналата година националният селекционер Пламен Константинов развива една наистина много позитивна теза. Българският волейбол трябва да се опита да върне в своето си първенство най-кадърните момчета. Да се опитаме да направим шампионата по-интересен за хората, особено сега, когато само той остана на публиката.

На практика в България една година няма да има кой знае какъв мач на националния тим. Задава се един вакуум. И Левски се опитва да създаде отбор, да върне народни любимци у нас, които да помогнат за борбата с този вакуум. Както иска Пламен!

И вместо да ни подадат ръка, вместо да покажат на останалите клубове, че това е пътя, ни засипват с алинеи и правилници. Трябва да се разбере обаче, че не алинеите ще напълнят пак залите, а такива като Боян, Андрей и останалите момчета, които върнахме в България.

- Какво ще предприеме Левски като клуб?

- Нищо съществено. Ще покажем, че Левски е над дребнотемието, защото е Левски! Събрахме 12 медицински бележки, че наши играчи са болни от грип. Ако правилниците са правилници, внасяме ги и ни отлагат мача с Добруджа. Можем да го направим. Нали някой беше казал, че целта оправдава средствата. Средствата обаче не оправдават каузата!

А каузата за мен, за хората с мене е Левски! Сторим ли го това с медицинските ставаме като други, а ние не искаме. Левски е нещо повече от някаква дребна интрига, от една титла или една победа. И затова съм щастлив, че хора като Андрей, Боян и Методи се върнаха в родния си дом.

Те ще покажат както на останалите състезатели в отбора, така и на публиката, че за да играеш със сърце и душа за България, първо трябва да се научиш да играеш със сърце и душа за Левски София! Затова призовавам и самите привърженици на волейбола да напълнят в неделя зала “Христо Ботев” в 18 часа. Защото и те са част от душата на Левски!