Българският специалист Николай Желязков, който бе начело на мъжкия отбор на „Нефтохимик 2010“ (Бургас), ще бъде треньор на втория ни национален отбор по волейбол за мъже, който ще представя България на първите по рода си Европейски олимпийски игри в Баку (Азербайджан) и ще се готви едновременно с първия тим, който пък ще участва на Световната лига. Ники Желязков ще работи в тандем с треньора на Монтана Георги Петров, а ето какво каза селекционерът пред официалния сайт на БФВ  за своята работа.

„Доволен съм, че ще работя с младите волейболисти на България. Това, че поех втория състав на националния отбор обаче стана малко инцидентно. Първоначално имах други планове за лятото. Но Пламен Константинов ми се обади с предложение да работим заедно. Трябваше бърз отговор. Нямах време за мислене и приех.

Обсъдихме нещата около Световната лига и Европейските игри подробно. С Пламен се знаем отдавна, били сме заедно в националния отбор и това много спомага за съвместната работа при двата отбора. Най-важното е, че имаме единомислие и че вървим в една посока. Двата тима ще се готвят по сходни програми. Само така ще има синхрон и нещата могат да се получават, още повече, че ще има преливане на състезатели между двата състава.

Относно Европейските олимпийски игри ще се даде шанс на хора, които ще  участват по-малко в Световната лига. Така те ще имат възможностда играят на много високо ниво, защото турнирът в Баку ще бъде много силен. Състезанието не само е много силно, но за мен ще бъде и отговорно, защото една част от тези хора може да попаднат за предстоящите основни състезания на А отбора.

Целта за Европейските игри е надграждане на младите състезатели. Чрез натрупване на мачове и игрови опит те да постигнат развитие и да бъдат в максимално добро състояние, което да покажат, ако попаднат в А отбора.  

 Групата ни в Баку  е много силна, така че на място ще се поставят и съответните цели. Тези, които ме познават, знаят, че аз съм максималист винаги и винаги ще си остана. Основната задача на този отбор е да играем добре, да има развитие играта и мисля, че самото класиране като място на този етап е второстепенно“.