Националният отбор по волейбол на България за девойки старша възраст (до 19 години) отбеляза две победи с 3:1 и 3:2 гейма над Румъния, в  контролни срещи между двата тима, които се играха в София. В последствие, в третия двубой селекционерът Димо Тонев остави извън игра някои основни състезателки, като даде шанс на всички момичета от разширения състав за изява, а нашите отстъпиха с общ резултат 2:3 гейма .

Приятелските мачове бяха последни проверки за двата тима преди старта на европейските квалификации в края на тази седмица. България е домакин на предварителна група Е, в която волейболистките ни са заедно с Дания, Финландия и Естония. Турнирът ще се проведе в столичната зала "Христо Ботев" от 1 до 3 април, като само първенецът се класира за Евроволей 2016 в Унгария и Словакия. Ето какво каза треньорът на младите ни националки Димо Тонев пред официалния сайт на БФВолейбол volleyball.bg за подготовката и мачовете с Румъния.

- Две победи и една загуба контролите с Румъния. Доволен ли сте от изявите на момичетата?

- Това са работни мачове. За мен бе по-важно да  видя тези състезателки на които ще разчитам за квалификацията в какво състояние са. Да подобрим игровата си подготовка, защото това бяха единствените контроли.
За съжаление сега ще трябва да освободя някои състезателки. Защото идва време да останем само 14.  А преди самата квалификация съставът ще бъде редуциран до 12 състезателки. Доволен съм от всички момичета, от старанието и от участието им. Мисля, че напреднахме много като индивидуалности и като отбор въобще Но за европейското живот и здраве ще ни трябва доста повече време да подготовка и доста много работа.

- По време на трите контроли видяхте в действие всички волейболистки от разширения състав. Добихте ли ясна представа на кои състезателки ще разчитате?

- Да, имам точна представа за състава. Но исках да ги видя в игрова обстановка всички момичета и да дам малко стимул на всички състезателките. Да дойдат лятото и да се готвят пълноценно за европейското първенство.

- Какво е разузнаването до този момент за съперниците в квалификацията?

- Никакво.

- Това не ви ли притеснява?

- Не. За мен е важно как ще играе моя отбор. Плюс това като дойдат тук съперниците нали ще ги видим. По важното е как ще играем ние, а аз съм сигурен, че ще играем добре.

- За една седмица какво може да се подобри?

- Много малко неща. По скоро в организационен план да си изчистим някои неща и неточности и да усъвършенстваме техническите елементи, защото имаме доста неща от техническо естество да подобряваме.

- Оптимист ли сте за класиране на Европейското?

- Да, аз съм оптимист. Знам какво могат момичетата и знам, че със сигурност ще покажат ако не 100% ,но поне 80% от това, което могат.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS