Ако решите да отбележите на картата на България местата където се развива волейбол, то ще Ви трябват 75 знаменца. Толкова са селищата в родината, където има поне един отбор в различните възрастови групи с лиценз от Българската федерация по волейбол. Клубове има дори в градове като Генерал Тошево, Велики Преслав, Вършец, Долни Чифлик, Суворово, а и села като Лехчево, Медковец, Соволяно, Щръклево и други. Странно или не, но волейболна мрежа не се разпъва в Благоевград!

В полите на Рила в 15-тия по големина и 7-ми по икономическо развитие град в България с над 70 000 жители няма волейболен отбор! След като клубовете по хандбал и баскетбол заради финансови затруднения загубиха част от блясъка си, спортните фенове в Благоевград залагат на футбол, бейзбол, тенис и колоездене.

Сега обаче нещата се променят. Волейболната централа реши първата стъпка към популяризирането на най-успешния ни колективен спорт в Благоевград да бъде даването на домакинство на финалите за Купата на България. Така в рамките на три дни и млади, и стари благоевградчани, студенти и гости, ще се съберат именно там, за да разберат що е то волейбол на живо, а не по телевизията. Благоевград устройва и отборите участници – близо за софийските клубове, перфектно отстояние от Разлог и Дупница. Сигурно не малка част от публиката в спора за националния трофей ще бъде съставена от учащи в Югозападния университет, Американския университет, плюс 2 колежа - перфектната публика!

Благоевград е сред градовете с най-много слънчеви дни в годината, а сега изгрява и на волейболната карта. Условията ги има – чисто това прекрасна зала, желание на градоначалниците, спортните ръководители. Защо не това да е началото на историята на волейбола в града, запалването на искрата, полагането на основи за сформирането на волейболен клуб. А защо не в бъдеще Благоевград да бъде известен не само като родното място на най-известният ни сега футболист Димитър Бербатов, а и на волейболния му наследник! Началото е дадено!