Новото волейболно първенство стартира днес. Суперлигата открива сезона. Но очакванията не са приповдигнати. Напротив. 

Доста неща са си както преди. Награден фонд 30 000 лева. Смешна сума, за която толкова много момчета и мъже ще се потят половин година, а накрая шампионите ще вземат 15 000 лева, сребърните медалисти ще поделят 10 000 лева, а третите – 5000 лева. Остава и другият финансов стимул при спечелена точка – бонус от 100 лева. И ако не е разбрал някой - не на играч, а на отбор.

Шампионите от Марек Юнион Ивкони влизат в сезон 2014/2015 със старите амбиции – първо място, повторение на победната си серия миналата година, когато взеха златото без нито една загуба, а и по-добро представяне в Европа. Със завръщането на Тодор Вълчев Найден Найденов ще има повече вариативност. Въпросът е как ще се чувстват дупничани в залата в Сливница.

Вицешампионите от КВК Габрово обаче бяха разклатени от срива на КТБ и сега с по-оскъден бюджет, но отборен дух, ще продължат напред с Любомир Герасимов.

При ЦСКА нещата отново са магия. Вълшебник е Александър Попов в тази финансова среда за 18-та година да е на червеното кормило, не само да държи, но и да развива отбор. Армейците въпреки всичко ги има, но и тази година ще играят в европейските клубни турнири. А вече на полето с червена фланелка помощник маг ще бъде Христо Цветанов.

Носителят на Купата на България Левски Боол също по чудо продължава да бъде в елитното ни първенство. Сините устояха, но ще бъдат част от Суперлигата макар с изключително младия си изцяло нов състав от ученици и студенти или просто казано играчи старша възраст.

И докато при столичните отбори финансите са повече от оскъдни, леко подобрение има при някои други, които сформираха не лоши състави с оглед цялата финансова картина.

Нефтохимик 2010 отново надига глава. Начело на бургазлии вече е Петьо Драгиев, а в състава се завърнаха Стоян Самунев и Иван Станев, които знаят как да побеждават с тази фланелка. Тимът плюс това може да разчита на Теодор Богданов, Пламен Драгиев и либеро Добромир Иванов.

Пирин Разлог леко надига глава със сериозна селекция и попълнения като Александър Симеонов, Венцислав Тодоров, Костадин Гаджанов и Йордан Желязков.

Най-добра организация отново май имат в Добрич. Добруджа 07 има всичко нужно за развитие като база, условия, спокойствие, свобода и среда. Мирослав Живков има 6 нови имена в списъка си от 15 играчи. Младите таланти сега ще бъдат подпомогнати от утвърдили се волейболисти като Костадин Стойков, Венцислав Рагин, Валентин Димов и Георги Манчев.

Изцяло обновен е тимът на Арда, който пак ще разчита на свои кадри в тандем с по-опитни волейболисти. Селекцията от Кърджали ще бъде и най-високият отбор в шампионата. Иван Халачев е доказвал, че може да нахъса тима си така, че да поднася изненади и май пак това му е целта.

Монтана е тим, който също устоя на всякакви изпитания, а сега се подсили с доста сини играчи като Иван Латунов.

Миньор обаче пак е в Суперлигата. Пернишкият тим, който преди години с подкрепата на сериозен спонсор бе фактор, сега ще е изпитание за част от противниците си в зала „Борис Гюдеров”. Общината предостави 30 000 лева финансова помощ за есенния полусезон на тима с почетен президент Георги Първанов, но нужните за жълто-черните са поне два пъти повече.

Това ще бъдат 10-те претендента за титлата волейболен шампион на България. Суперлига, която на моменти повече си е просто Лига! Но просто това е реалната родна картинка.