Вечерта на 10 февруари 2010 година ми напомни за две други – 11 януари 2006 и 15 декември 2004-та. Общите неща между тези три дати са доста и минават като deja-vu. Европейски волейбол на полето, факли по трибуните и дим навсякъде. Това е Шампионската лига за родния фен!

ЦСКА последва примера на Левски Сиконко от преди години. Снощи червените фенове спряха мача на Николай Иванов и компания срещу полския Ресовия Жежов заради факли и димки. Димът в зала Арена Самоков се стелеше половин час, а и токовият удар заради снежната вихрушка допълнително помогна 3000 души да се чувстват като на парти на Метрополис. Липсата на добра климатична инсталация в залата няма да коментираме, както и фактът, че полицията явно не бе проверила достатъчно добре агитките за пиротехничните устройства.

Но когато искри прехвърчат над мрежата между играчите, това запалва и публиката. Само че фенският огън първо трябва да е в сърцата! А там той си гори. На стадиона е едно, в залата друго! Между футбола и волейбола има разлика!

А какво е обединяващото между червената и синята агитка – че вади огъня от сърцата и на трибуните, и в залата! Снощи бяха армейските фенове. Преди тях бяха почитателите на Левски. На 15 декември 2004 година в зала „Христо Ботев” станахме свидетели на доста ексцесии на мача от Шампионската лига между Левски Сиконко и Панатинайкос. В четвъртия гейм на двубоя тогава от група Б на лигата сините взривиха бомбичка на метър от страничния съдия на срещата. Други две бомбички бяха метнати по агитката на гърците. Последва сбиване, довело и до наранени глави. 20 дни след инцидента Европейската волейболна конфедерация реши да не изключва сините от най-класния клубен турнир в Европа, а наложи глоба от 10 000 евро. Странно, но факт – тогава рефер на мача бе същият първи съдия от снощи – руснакът Андрей Зенович. Какво ли си мисли той за нас след тази два мача в България?!

На 11 януари 2006 година сценарият бе подобен, но поне до бой не се стигна. В зала „Универсиада” по време на втория гейм на мача Левски Сиконко – Перуджа, феновете на сините шампиони запалиха факли и пуснаха димки. Пушекът за дълго прекрати срещата, а след доиграването домакините паднаха с 0:3 гейма от италианците.

Сега санкцията на ЦСКА сигурно ще е не по-малко от 10 000 евро. А глобата може и да е доста по-солена, защото мачът снощи не бе от груповата фаза, а от плейофите – там, където са 12-те най-добри отбора в Европа. Делегатът на двубоя снощи Драгомир Герасимович от Сърбия бе спокоен, може би защото до преди 10 години е бил футболен делегат!

Волейболистите в червено обаче са благодарни на публиката си. „50% от успехите ни в Шампионската лига се дължат на феновете ни!” - заяви треньорът Александър Попов. И допълни: „Инцидентът от снощи е неприятен, но разбираме, че това е било от желанието им да помогнат на отбора. Заставаме зад привържениците си, както те са зад нас. Имаме страхотна подкрепа от публиката, имаме нужда от нея! Молим обаче да не се стига до подобни сцени, защото те се отразяват финансово на ЦСКА!”.

Догодина България ще има същата квота за участници в евротурнирите – 2 в Купата на Европейската волейболна конфедерация и два в Чалъндж Къп. Дано попълним квотите си, защото сега родните клубове не ги запълниха. Дано въпреки всичко босът на CEV Андре Майер и компания възнаградят страната ни за трета година с уайлдкарт! Успехът на ЦСКА – пробивът в Плейофите на 12-те най-добри в Шампионската лига ще се отрази чак за сезон 2011/2012 година!

И на финал – за да има още такива истински волейболни спектакли в България, при вход свободен, нека феновете запазят огъня в сърцата си и да не го разпалват по трибуните!