Редовният сезон в родното волейболно първенство свърши! И то как? Неочаквано! Имаме си нов лидер.

Лидер - аутсайдер

За първи път от години не първенецът Левски Сиконко, а вицешампионът ЛукОйл Нефтохимик завърши на първата позиция. Бургаските волейболисти загубиха само три от 14-те си мача. Водени от нов треньор (Северин Димитров) с доста промени на скамейката, те показаха желанието си бъдат на върха, след като през последните два шампионата достигаха финала, получаваха само . . . сребърните медали. Ще им стигнат ли силите до края? Как ще им се отрази участието на Международната спартакиада ОАО ЛукОйл в Сибир от 7 до 9 април? На ¼-финалите ще могат да си поемат глътка въздух, защото имат леката задача да вземат две победи от последния Арда. Играчите от Кърджали обаче бяха на крачка от сензацията след като на 7 март стигнаха до решаващ тайбрек срещу лидерите. Мнозина все още се питат „Какво се случи в зала „Арпезос” тогава и дали може да се повтори отново?”

Прогноза: ЛукОйл Нефтохимик – Арда (Кърджали) 2:0 победи и бургазлии са на ½-финал

„Борба в средата на терена” е футболен термин. Във волейбола може да го променим на „борба в средата на класирането”. От второ място падаш на шесто, петият става трети и т.н. само ако вземеш или дадеш мач, гейм, точка. Тежки бяха сметките, след като 5 клуба имаха равен актив от 8 победи и 5 загуби кръг преди края на сезона.

Сред тази групичка попаднаха и сините гиганти – Левски Сиконко. Те играха отново на два стана – в Българското първенство и сред най-големите в Шампионската лига. Влязоха в историята с 4 европобеди, разделиха се с любимците Боян Йорданов и Тодор Алексиев. Не можаха да издържат на напрежението и допуснаха спад не само в играта си. От години (или никога) не бяхме виждали такава „черна” серия – 3 поредни загуби, който в крайна сметка натежаха и сините заеха трета позиция с 9 победи от 14 мача.

Погледите отново са насочени към Мартин Стоев и компания. Защото предстоят две или може би три „вечни” дербита – сини срещу червени. Каквито и проблеми да имат в двата лагера, интрига ще има на 100%, не само в съблекалнята, не само на терена, не само на трибуните, не само в класирането . . .

Жалко е, че този път ще бъде без Боян Йорданов! Бившият капитан на Левски Сиконко изигра последния си мач у нас именно срещу състава на Александър Попов, бе на трибуните в следващия сблъсък сЦСКА на 5 март. Сега обаче няма как, Боян е в Гърция . . .

Статистиката показва, че тази година сините биха два пъти червените, но ще се повтори ли?

Прогноза: Левски Сиконко – ЦСКА 2:1 победи и шампионите отново на ½-финал

Разликата е в класите и дължината на скамейката

Левски Сиконко няма време за почивка, няма право на грешна стъпка по пътя към 9-та поредна шампионска титла. При отстраняване на вечния враг, ще трябва да търси реванш от Пирин.

В началото имаше известна доза подценяване към бронзовите медалисти. Дебютантите в Европа обаче показаха, за какво се потят в зала „Септември” в Разлог. Нека не забравяме, че в състава има и две чуждестранни имена. Избраниците на Любомир Герасимов заеха второто място в класирането след редовния сезон на първенството. Една точка само им отреди лесен противник на ¼-финалите – Славия. Белите не са това, което бяха. Може би най-младият отбор в шампионата с играещ старши и помощник треньор (дори единият отиде в Ливан). Славия се превърна в среден по сила спаринг партньор на останалите, че дори Арда взе единствената си победа срещу тях. Волейболистите на Пирин не трябва, ама въобще да се затруднят по пътя си към финалите.

Прогноза: Пирин – Славия 2:0 победи и за втора година ½-финални мачове в Разлог

Силите са изравнени, резултатът неизвестен

В началото на първенството някои се хванаха на бас, че Черно море ще вземе титлата тази година. Но дали?

Други спечелиха известна сума пари от тото като заложиха на Марек Юнион Ивкони във възлови мачове.

Това е ¼-финалната двойка, която е трудна за прогнозиране. Двата тима показаха възходи, сривове, победи над Левски Сиконко, неочаквани загуби и сериозна подготовка дори с чуждестранни съперници. Разстоянието Дупница – Варна също може да окаже влияние. „Всичко зависи от това как ни тръгне играта, играем мотивирано срещу най-силните, но понякога прегаряме” сме чували и от двата лагера. Може би предимството на дупничани се крие в ръцете Минчо Минчев, неговите серии от по 7аса могат да обърнат развоя на всяка среща.

Прогноза: Марек Юнион Ивкони – Черно море 2:1 победи, но с двоен знак

¼-финалните плейофите са на 22, 25 и 27 март, по системата 2 победи от 3 срещи.

Полуфиналите са на 1-2, 5-6 и 11април ( до 3 победи от 5 срещи), а за дати на финалите са избрани 15-16, 20-21 и 24 април.

Програма на първите плейофи в Национална волейблона лига:

І срещи на 22-ри март от 18 часа:

Левски Сиконко – ЦСКА

Марек Юнион Ивкони – Черно море

ЛукОйл Нефтохимик – Арда

Славия – Пирин

ІІ срещи - 25-ти март

17:00 часа Пирин – Славия (възможна е промяна за 24-ти март)

17:30 часа Черно море – Марек Юнион Ивкони

Арда – ЛукОйл Нефтохимик

18:00 ЦСКА - Левски Сиконко

Евентуалните трети срещи са на 27-ми март. От 17 часа Пирин – Славия, а от 18 часа са останалите три ¼-финала.