Достигалата четвърто място в световната ранглиста тенисистка Магдалена Малеева застана зад прекрасна кауза, свързана с опазването на природата. Малеева бе специален гост в сутрешният блок на NOVA – „Здравей, България“, където заедно с актьора Юлиан Вергов говори за инициативата, която цели да намали употребата на пластмасови опаковки за еднократни ползване.

„Ние неусетно почваме да ядем пластмаса. Това е отчайващо. Искаме да върнем употребата на добрите стари мрежички“, каза Вергов, който добави: „Положението е отчайващо. Тонове пластмаса има в океаните“.

„Отговорността е във всички. Пластмасата сама по себе си, не е лошо нещо. Лоша е тази за еднократна употреба, която не може да се рециклира. Аз от много години си нося торби за пазаруване. Имам шише за вода.  Много фирми са обещали хубави неща. Всеки човек може да помогне“, каза Малеева.

„Аз говоря чисто човешки. 2000 година живеех в Париж и нямаше система за рециклиране. В апартамента имах стая пълна с опаковки. След няколко години се появиха жълти кофи и едва успях да ги изхвърля. Знам, че найлоновата торбичка не ми трябва, знам, че мога да имам шише за многократна употреба, нося си кутия, когато пазарувам. В природата всяко нещо служи за друго. При нас обаче не е така. Тази пластмаса не служи за нищо“, категорична бе Малеева.

„Вкуса на това, което стои в стъклена бутилка е много по-добът от този в пластмасова“, допълни Вергов.    

„Всички се възмущават на летящите торбички. Каузата е трудна и тежка, но нека всеки се опита да направи нещо“, апелира за финал Малеева.