С повече от 10 милиона долара, заработени от наградни фондове и с две титли от Големия шлем на двойки, Юрген Мелцер е една от звездите в тазгодишния турнир Sofia Open. Заедно с хърватина Никола Мектич, 37-годишният австриец ще спори за титлата в Арена Армеец.

"Турнирът е много добре организиран, разполагате с прекрасен централен корт, в който хората могат да гледат прекрасен тенис. Мисля, че за град като София е прекрасно да бъде да бъде домакин на подобно състезание. За съжаление, Григор не играе. С него турнирът щеше да е още по интригуващ, но и така основната схема е доста силна за категорията Атп 250. Един от най-конкурентните, които съм виждал от това ниво", коментира пред камерата на Диема Спорт легендарният австриец.  

По време на четвъртфинала ви срещу Болели и Сепи имаше доста страсти и нерви.  

"Да, имаше нерви, защото отсъждането при брейкпойнт беше наистина много лошо. И да, емоциите бяха в повече, но в такъв момент това може би е нормално.. Все пак изоставахме със сет, 3:5 и 15:40 и бяхме аут от турнира, при сервис на Болели. Мисля, че при неговото подаване записахме общо 4 точки за целия мач и 3 от тях бяха поредни. Това бе ключовият момент в мача и съм много щастлив, че го спечелихме", коментира Мелцер.  

Предполагам, всичко това ви мотивира още повече за успеха? 

"Разбира се. Във всеки турнир е добре, ако успееш да обърнеш по такъв начин оспорван и завързан мач. И гледаме напред".  

Преди 20 години печелите титлата от Уимбълдън при юношите. Как се е променил тениса за всичките тези 20 години? 

"Мисля, че се е променил доста. Когато аз започвах при юношите, тенисът беше по-малко физически. Докато днес трябва да си много силен, за да имаш шанс. Това е основната промяна - нивото на физическата подготовка. Играчите пътуват навсякъде с фитнес треньори и физиотерапевти, които се грижат за всичко това. Тенисистите вече обръщат много по-голямо внимание върху тялото си, това е най-голямата промяна".  

Каква е тайната на вашето дълголетие в тениса? 

"Трябва да кажа, че се чувствах много добре до 31-годишна възраст. Но след това контузиите започнаха. За 4 години претърпях операция на рамото и на лакътя и за мен няма тайни, защото трябваше да се справям с контузии. Обичам този спорт и колкото повече време мога да играя на това ниво, ще се възползвам."

Как виждате представителите на Следващото поколение и могат ли те да направят истински пробив през 2019-а? 

"Докато Рафа, Ноле и Роджър играят, ще бъде много трудно за всички останалите да спечелят титла от Шлема. Видяхме и по време на Аустрелиън Оупън, че Пуй и Циципас достигнаха до полуфинал. И на такова ниво се очаква доста от тях. Но виждаме, че в подобни мачове опитът все още е огромен фактор. И за мен Ноле и Рафа си остават големите фаворити".  

На турнира в София има доста млади тенисисти. Какво можем да кажем за тях? 

"Харесват ми. Хачанов, Циципас, но на мен ми харесват и играчи като Монфис. Неговото присъствие е отлично за турнира и привлича много фенове по трибуните. Мисля, че усещането е прекрасно и феновете ще бъдат доволни".  

Какво трябва да направите с Никола Мектич, за да достигнете до крайната цел в София в турнира по двойки? 

"Трябва да играем добре. Мисля, че с тази увереност, която натрупахме след обрата срещу Болели и Сепи, можем да продължим по този начин. Чувствам се уверен, че можем да стигнем до крайната цел".  

Как е да си партнирате с Никола Мектич? 

"Много е хубаво. Късметлия съм, че мой партньор е играч №15 в световната ранглиста. През миналата година той игра заедно с мой много добър приятел - Алекс Пея, който за съжаление е контузен. Заради това сега съм в тандем с него. Но ние играхме заедно и през миналата година, на Us Open достигнахме до трети кръг, а след това си партнирахме и на турнир в Москва. И мисля, че мач след мач играем все по-добре на корта".  

За финал, какво ще пожелаете на българските фенове? 

"Ще им пожелая да се наслаждават на тениса. И да бъдат щастливи, че такива чудесни играчи участват в турнира в техния град. Да се наслаждават на турнира!".