Беларуската първа ракета Иля Ивашка победи с 6:3, 7:6(3) най-добрия български тенисист Григор Димитров насред "Арена Армеец". Срещата от втория кръг на Sofia Open 2022 бе белязана от множеството грешки от форхенда на хасковлията, особено в първи сет, когато той бе пробит на два пъти.

Във втория сет Димитров стигна до цели 4 брейкпойнта, но не успя да се възползва, а в тайбрека №71 в света показа далеч по-здрави нерви и пречупи съпротивата на нашенеца, затваряйки на 3 точки пред разочарованата публика на централния корт в столичната зала.

Павел Данев
100 снимки

Григор Димитров - Иля Ивашка

източник: Sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Две непредизвикани грешки от форхенда на Гришо дадоха точки за 30:15 в полза на неговия съперник. При 15:30 изоставане българинът даде два брейкбола на беларусина, а четвърти пореден пресилен форхенд даде пробив аванс за Ивашка.

0:2 - Ивашка не започна много убедително своето първо подаване, но при 15:15 лош сечен бекхенд на Гришо му даде точка преднина. Пресилен бекхенд от хасковлията пък направи изоставането му 15:40. Българинът обаче се окопити и с два дълбоки форхенда направи 40 равни. Двойна грешка на Ивашка даде преднина и брейкпойнт за нашенеца, но беларусинът го отрази. Впоследствие и Гришо отрази точка за пробив, но с опит за уинър сбърка и даде нов шанс, от който Иля направи 2:0.

1:2 - Гришо даде признаци, че се пробужда, изигравайки изключително солиден гейм на собствен сервис, затворен на 0.

1:3 - Ивашка отвърна с почти същото, вкарвайки няколко доста тежки сервиса. Беларусинът не успя да затвори гейма на 0, заради лош бекхенд по правата.

2:3 – Гришо отново седеше добре на свое подаване, като с един сечен бекхенд си извоюва преднина 40:15 и спокойствие, а впоследствие натисна бекхенда на беларусина и затвори гейма.

2:4 – Още един солиден гейм за по-нискоранкирания тенисист, който изгуби едва една точка на свое подаване в предпоследния гейм с комплекта топки.

3:4 – Двамата размениха точки до 15:15, но в края сеченият бекхенд на Гришо, който е най-функциониращото му оръжие в първите седем гейма и един ас му донесоха трети гейм в сметката.

3:5 – Беларусинът бе изключително настъпателен с новите топки и поведе сравнително бързо с 30:0, а точно тогава Гришо на два пъти сбърка с излизане на мрежата, пращайки топката точно в горната ѝ част.

3:6 – в началото на гейма Григор не сполучи с трето поредно излизане на мрежата, а до края на гейма инициативата бе изцяло от полето на Ивашка. Първият сетбол бе отразен от българина, но при втория пресили форхенда и даде сета за беларусина.

LAP.bg
57 снимки

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Григор определено опита да е по-инициативен на ретур. Ивашка прати форхенд по обратния диагонал в аут за 15:30, но после отличен начален удар го избави от напрежението. Ивашка не спираше да се спасява с началния си удар и за съжаление, точно сгрешен ретур на Гришо сложи край на гейма.

1:1 - Успешна комбинация сервис-форхенд позволи на Гришо да поведе а вторият му ас в мача доведе до 30:0. Неотразен плосък начален удар по правата и един форхенд след следващия сервис донесе скоростен гейм за 1:1.

1:2 – Грешките на българина от основната линия обаче все още съществуваха и даваше възможност на Ивашка да пласира сервиси. Страхотен ретур му донесе предимство 30:15, но ас на беларусина изравни, до края на подаването си №71 в света не допусна грешка.

2:2 - Григор прати форхенд по правата в аут за изоставане 0:15, но после същото стори и Ивашка, за да възстанови паритета. Ас номер 2 послужи на българина, а след това най-после той записа успешно воле на мрежата. Неотразен подсечен сервис пък изравни геймовете.

2:3 - Най-добрият гейм на Гришо при посрещане, като след двойна грешка на беларуската ракета получи брейкбол, но не успя да се възползва.Бекхенд в мрежата и ас по диагонала сложиха край на напрегнатия гейм за 71-вия в света

3:3 - Безпогрешен гейм в средата на сета, точно както бе и в първия. Григор влезе уверено в шестия гейм и заслужено не даде и точка на противника, като пласираше сервисите си отмерено и с необходимата сила.

3:4 - Огледален гейм на шестия в сета, но този път за беларусина. По-впечатляващото е, че това се случи в последния гейм на комплекта топки.

4:4 – Григор изигра изключително неубедителен гейм на свое подаване, като даде на беларусина две възмоности за пробив. Три много твърди сервиса, от които един ас, му дадоха водеща роля за първи път в собственото му подаване. Точката за спечелване на гейма бе опропастена от Григор, който даде възможност на Ивашка да пласира страхотен бекхенд-уинър по правата. След много затруднения, Гришо все пак пласира добър форхенд и затвори.

4:5 – Двамата размениха по точка, преди къс ретур на Гришо да предостави страхотен шанс за излизане на мрежата на 28-годишния тенисист. Лош ретур от бекхенда на хасковлията пък даде пети гейм в актива на Иля Ивашка.

5:5 - Геймът отново стартира с размяна на точки, а опит на хасковлията да излезе на мрежата и да затвори разиграването с форхенд, се оказа безуспешен – 15:30. Григор спечели две поредни точки, но в следващата предразположи Ивашка към плосък форхенд, който се оказа непосилен за връщане. Отличен сервис в най-точния момент даде равенство в геймовете 5:5 и успокои всички в столичната „Арена Армеец“.

5:6 - Иля Ивашка изпита много сериозни затруднения в това си подаван, като на цели 4 пъти стигна до точки за пробив, но беларуската ракета показа железни нерви и в крайна сметка успя да си гарантира минимум тайбрек във втория сет.

6:6 - Григор опита удар около основната линия, но за пореден път мерникът му изневери и даде преднина на Ивашка. В следващото разиграване беларуският играч удари топката с ръба на ракетата за 15:15, а за 15:30 грешна преценка на Димитров му коства точката след иначе слаб ретур на №71. Още една грешка на хасковлията от форхенд даде на съперника му два мачбола. Първият бе отразен със страхотен бекхенд по правата, едва за втори път ползван от нашенеца в двубоя. Вторият също бе отразен след много настоятелно разиграване, завършило с форхенд на линията от Димитров.

Павел Данев
100 снимки

6:7 - Първата точка в тайбрека дойде в сметката на Ивашка на собственото му подаване, но Гришо бързо възстанови паритета на своето такова. Резултатът стана 1:2 след лош сечен бекхенд на Гришо, дал минипробив за противника. Още в следващото разиграване дойде нов слаб удар в мрежата. Ивашка дръпна и с 4:1, но с два твърди и плоски удара съкрати преднината на опонента. С дълбок сервис и форхенд по правата №71 стигна до цели три мачбола, от които първият бе реализиран.