Френската полиция разпита още седем местни тенисисти по разрастващия се скандал, свързан с криминална структура за манипулиране на срещи от нискоразрядни турнири.

Така общо изслушаните от властите по случая в страната от януари насам са вече 17, но имената на новите заподозрени не бяха съобщени. 

Разследването стартира в Белгия, където живее арменеца Григор Саргсян, който е считан за водач на криминалния синдикат. Той е под домашен арест от юни миналата година и му е поставена електронна проследяваща гривна. Арменецът ще отговаря по обвинения за организиране на престъпна група, уреждане на мачове, пране на пари и финансови измами.

Саргсян, известен с прякора "Маестрото", е използвал свои доверени лица, които са предлагали пари на играчите, за да манипулират определени събития по време на мачовете си на турнирите на ITF с малки наградни фондове.

Организираната схема е работила в най-малко дузина държави, в това число и САЩ. Белгийските власти вече са потърсили съдействие по случая от ФБР, както и от службите в България, Египет, Словакия, Холандия и Германия.

Някои от разпитаните френски тенисисти са признали, че са получавали пари, за да уреждат мачове, като за един от тях има съмнение, че е манипулирал над две дузини срещи, за което е взел около 30 хиляди евро.

Над 100 тенисисти са заподозрени за участие в корупционната схема, като са получавали между 500 и 3000 евро за уреждане на двубои. 

Белгийските власти разполагат с информация, че от синдиката са наемали случайни лица срещу минимално заплащане, които са залагали малки суми на договорените мачове, за да не попаднат под радарите на разследващите съмнителни залози.

От полицията също така съобщиха, че от синдиката, ръководен от Саргсян, са знаели за разкритата наскоро групата за манипулиране на тенис мачове в Испания, но двете криминални структури не са работили заедно./БТА