Григор Димитров загуби първия си мач на турнира от сериите АТП 250, отстъпвайки американеца Сам Куери с 7:6 (9:7), 3:6, 6:7 (3:7) Двубоят беше изключително равностоен през цялото време, като в срещата се стигна до едва 1 пробив, на сметката на Куери. Българинът обаче в крайна сметка не показа по-здравите нерви в ключовите моменти, губейки финалният тайбрейк на 3 точки и допускайки поражение след малко над 2 часа игра. 

Първата част започна изключително равностойно, но първия шанс за пробив дойде пред Куери. В третия гейм на сета, след 3 равенства и точка за пробив Григор все пак успя да задържи подаването си и да поведе с 2:1.

Последва спокоен период от срещата, в който всеки от двамата тенисисти си вземаха безпроблемно геймовете. В тези моменти Григор имаше предимство от дъното на корта, докато Куери доминираше със своя феноменален сервис.

В 10-тия гейм на срещата Григор постави Куери в сериозни неудобства, след като на три случая докарваше резултата до 40:40. В този момент сервисът на противника на българина отново заработи на максимални обороти, за да предотврати опасността. До края двамата размениха по още гейм, за да вкарат двубоя в решителен тайбрейк.

Там първата ни ракета започна по феноменален начин, след като поведе с 5:2 и два минибрейка. Григор продължи да е по-настоятелният тенисист, стигайки до 6:2 и цели 4 поредни сетбола. В този момент обаче Куери се събуди. След два топовни сервиса и две решително спечелени разигравания американецът отново завърза интригата, докарвайки резултата до 6:6. При 7:7 хасковлията обаче отново натисна спусъка с мощен форхенд по диагонала постигна нов минибрейк и 6-та точка за спечелване на сета. Този път грешка при свой сервис нямаше и сетът отиде на сметката на българина.

Втората част започна в идентично темпо. Двамата тенисисти продължаваха изключително завързаната битка, в която просто не се виждаше откъде може да дойде пробив в срещата.

Точно при 3:2 обаче американецът вдигна на високи обороти. След серия феноменални бомби от форхенд от основната линия той стигна до пробив на 0 за 4:2. Размазващата серия на Куери стигна до 8 поредни точки, след като затвърди пробива си с нов нулев гейм и поведе с 5:2. До края на сета Куери нямаше проблеми и затвори сета при 6:3.

Третата част премина отново под диктовката на успешните сервис геймове. Двубоят се развиваше без никакви катаклизми до 4:4, тъй като и двамата намираха начин да се справят със съпротивата на този, който посреща. В 9-тия гейм на сета американецът достигна до потенциално решителен момент с точка за пробив. Григор обаче показа завидна агресия и хладнокръвие, излизайки на мрежата и отигравайки едно изключително сложно падащо воле, за да отрази опасността.

 

Двамата тенисисти взеха последните си сервис геймове без пробелми и отново навлязоха в решителен 13-ти гейм. Този път обаче щастие за Григор нямаше. Дългият гейм тръгна ужасно за българина, който допусна 3 минибрейка и изостана с 0:5 набързо. Той все пак успя да докара резултата до 6:3, връщайки един от пробивите в сервиса си, но това се оказа крайно недостатъчно, след като Куери завърши с нова идеална комбинация сервис форхенд, за да завърши обрата си след след 2 часа и 14 минути игра. 

Ето и най-интересното от развоя на сблъсъка:

3-ти сет 

Тайбрейк 

7:3 - Гейм, сет и мач Сам Куери! Американецът се оказа тенисистът с по-здрави нерви в тази битка и заслужено продължава към четвъртфиналната фаза на турнира. 

5:0 - Нови два минипробива за Куери! Григор не издържа на напрежението и подарява две поредни точки на американеца. 

3:0 Куери на бърза ръка пласира нови два сервиса и затвърждава минибрейка. 

1:0 Минибрейк за Куери! Агресивно начало на американеца, който разтегли Димитров с форхенд по диагонала и принуди българина да сгреши. 

6:6 - Куери загуби първата точка от сервис гейма си, но до края имаше само един тенисист на корта в този гейм и докарва мача до нов тайбрейк. 

6:5 - Димитров отговаря на огъня с огън. Гейм на нула за Григор, който отново принуждава Куери да сервира за оставане в мача. 

5:5 - Куери охлажда ентусиазма на българина след студен душ от безпощадни изпълнения от сервис. 

5:4 - Феноменален Григор! Българинът не се предава и спасява поредна точка за пробив с изключително трудно воле на мрежата. Последваха две грешки на Куери, който със сигурност ще съжалява за тази златна възможност, която изпусна. 

4:4 - Нов чудесен гейм в срещата, в който и двамата тенисисти заслужават бурни аплодисменти. Григор се държеше чудесно в разигравания и стигна до 30:30 и 40:40, но американецът за пореден път не допусна да се стигне до точка за пробив за българина и изравнява резултата. 

4:3 - Нов гейм на нула за Григор, който влиза в последните няколко гейма на мача в по-добра позиция, най-вече по отношение на начина, по който си взема подавания до момента. 

3:3 - Григор започна гейма отлично, стигайки отново до 15:30. Куери, както винаги, имаше правилния отговор - два сервиса и гейм на 30. 

3:2 Чудесен гейм за българина, който взема гейма на 0, за да си помогне сериозно на самочувствието за решителните моменти в сблъсъка. 

2:2 - Куери не допуска никакви изненади и в този свой сервис гейм. След като Григор поведе с 15:30 американецът отново включи на скорост и с помощта на началния си удар не даде точка до края на гейма. 

2:1 - Григор бързо стигна до 40:15 в сервис гейма си. Куери отвърна с чудесен форхенд по правата, но сервисът на българина се оказа непреодолим за Куери. 

1:1 - Куери също започва безпроблемно частта, печелейки своето подаване на 15. Сервисът му просто не дава шансове на нашия тенисист да си помисли за точка за пробив. 

1:0 - Григор трябваше да потрепери, но все пак открива третия сет със спечелен гейм. Куери стигна до 30:30, но след 2 чудесни комбинации сервис-форхенд нашият тенисист връща топките в полето на Куери. 


2-ри сет

3:6 - Гейм и втори сет за Куери! Американецът беше безпощаден и доминантен в последния си сервис гейм, печелейки го на 15 и пращайки по този двубоя в решителна трета част. 

3:5 - Григор е разклатен, но въпреки всичко успява да принуди Куери да сервира за сета. След лошото начало на 8-мия гейм и изоставането с 15:30 нашият тенисист успя да покаже зъби и да доведе гейма до успешен край. 

2:5 - Куери е абсолютно безапелационен в своето подаване и затвърждава пробива с гейм на нула. 

2:4 - Пробив за Куери! Американецът удря първи във втория сет и то по какъв начин - с гейм на 0. Невероятно агресивна игра на американеца, който предприе атакуваше сервиса на нашия тенисист и го принуждаваше да предприема рискове със своите удари. Това и първи пробив в двубоя като цяло. 

2:3 - Куери отвръща на предизвикателството, затваряйки петия гейм на сета на 0. Рецептата на американеца продължава да включва силни сервиси и топовни форхенди. 

2:2 - Гейм на 15 за Димитров, който не позволява на съперника си да помисли, че може да достигне до възможност за пробив. Нашият тенисист завърши с ас по диагонала. 

1:2  - Григор успя да стигне до резултат 30 равни, но след поредните 2 силни сервиса на Куери той отново повежда с 2:1. 

1:1 - Григор не дава никакви индикации за отстъпване от педала на газта, след като започва втората част с гейм на нула. 

0:1 - Инфарктен първи гейм на втория сет, но все пак спечелен от Куери. Геймът мина през няколко равенства, но Григор все пак не успя да стигне до точка за пробив. Американецът завърши с нов перфектен ас. 


 

1-ви сет

Тайбрейк

9:7 - Сет за Григор! Куери влезе с чудесен ретур в разиграването, но Григор отреагира подобаващо и предизвика грешката на американеца. 

8:7 - Шести сетбол и нов минипробив на Григор! 

7:7 - Пети сетбол, който Куери спасява, като отново туповния сервис заработи. 

6:6 - Куери отразява цели 4 сетбола, за да изравни до 6:6. Невероятно разиграване, завършило с перфектно воле на Куери. Драмата е пълна.  

6:3 - Григор достигна до 4 сетбола, но първия беше изпуснат. 

5:2 - Нов минипробив! Този път и късметът помогна на Григор, но това означава, че са му нужни само две точки, за да затвори сета.

4:1 - Григор е просто под пара! Два перфектни сервиса носят цели 3 точки преднина на средата на тайбрейка. 

2:1 - Минибрейк за Григор! Страхотна комбинация от форхенд и излизане към мрежата, завършила с перфектно стоп воле. Куери все пак записа първа точка след нов мощен сервис. 

1:0 - Григор започва дългия тринадесети гейм с успех и повежда. 

6:6 - Американецът отговаря на предизвикателство и не допусна родения в Хасково българин да си помисли, че има шанс за пробив. Гейм на 15 след поредната порция силно сервиране и ас за финал. Ще гледаме тайбрейк. 

6:5 - Безпощаден гейм на нула за Григор, който принуждава американския си съперник отново да сервира за оставане в сета. 

5:5 - Феноменален гейм и от двамата тенисисти! Григор започна гейма с две спечелени дълги разигравания и предимство от 30:0. След това обаче последваха няколко много тежки разигравания от дъното на корта, в които Куери се стегне до максимум и обърна развоя на гейма. последваха две изравнявания на резултата, но Куери завърши гейма с комбинация сервис-мрежа, 

5:4 - Българският №1 продължава да поддържа чудесно темпо и да държи съдбата на гейма в собствените си ръце. След грешка на американеца геймът беше затворен на 30. 

4:4 - Бърз гейм на 0 за Куери, който успява да спечели страхотно предимство със своите сервиси, като със следващите си удари той успешно довърши гейма, без да загуби точка. 

4:3 - Безапелационен гейм на 0 за Григор. Куери така и не успя да влезе в продължително разиграване, като смесица от грешки и добри сервиси донесоха 4-ти гейм за хасковлията. 

3:3 - Гейм за Куери на 30. Григор започна с чудесно спечелена откриваща точка след дълго разиграване, но след поредица от сервиси, които Гришо не успя да върне, резултатът отново беше изравнен. 

3:2 - Поредна серия тежки удари от дъното на корта за Димитров, който отявлено доминира от дъното на корта. Гейм на 15 за българина. 

2:2 - Куери продължава да играе стабилно на свой сервис. Американецът отново пласира няколко отлични сервиса, които затрудняват посрещането на българския №1.

2:1 - Инфарктен втори гейм, който все пак завършва с успех за нашия тенисист. Той започна с бърз аванс от 40:15 след няколко здрави разигравания от дъното на корта.След това обаче Григор допусна няколко неточности, а Куери започна да играе стабилно и стигна дори до точка за пробив. В този момент хасковлията намери играта си и с два аса достигна до втори гейм в актива си. 

1:1 - Куери стартира първия си гейм с грешка, но после пласира 3 безапелационни сервиса, които не оставиха шанс за Гришо да реагира. 

1:0 - Страхотен старт на срещата за Григор, който открива сметката си в мача с гейм на нула. Няколко добри сервиса и форхенда означаваха безапелационен старт за българина.