Григор Димитров започна успешно своя сезон на червени кортове. В двубой от първия кръг на Мастърса в Монте Карло българинът победи със 7:5, 6:4 италианеца Матео Беретини в двубой, продължил малко под 2 часа.

В него Димитров не показа най-добрия си тенис, но демонстрира, че е подготвен за тежките двубои на червена настилка, надигравайки силен съперник в лицето на световния №54, който през февруари игра полуфинал в София. На централния корт на "Монте Карло Кънтри Клъб" обаче българинът показа по-добра игра и закономерно стигна до успех в два сета. Той дойде по сходен сценарий - и двете части започваха с пробив за Беретини в първия гейм, който Димитров връщаше бързо, а след това в края на сетовете българинът надделяваше след нови пробиви. Като цяло преимуществото на Григор бе видимо, но на няколко пъти като по чудо 22-годишният му съперник оцеляваше в сервис геймовете си. В крайна сметка Беретини отрази 14 от 18 точки за пробив, но реализираните четири бяха напълно достатъчни за успеха на българина в първия мач между двамата.

Успехът бе важен за Димитров, тъй като той има да защитава цели 360 точки от достигането до полуфинал на "домашния" си турнир преди година. Във втори кръг Григор очаква победителя от мача между Денис Шаповалов и Ян-Ленард Щруф.

Ето и как се разви двубоят:

Втори сет 6:4

6:4 Край на мача - победа за Григор Димитров! И отново сценарият от първия сет се повтори! Григор изигра много стабилен гейм, в който ретурите се получаваха. Така стигна до мачбол, при който форхендът на Беретини отлетя в аут.

5:4 Григор трябваше да отразява брейкбол в този гейм, но в трудните моменти действа много спокойно.

4:4 Малко по-труден гейм за Беретини, но и той продължава да се задържа в резултата.

4:3 Гейм на 0 за Григор.

3:3 Два лесни гейма за сервиращите.

2:2 Отново познат от първия сет сценарий. Григор имаше три брейкбола при 0:40, Беретини ги отрази, както и последвал четвърти, за да успее в крайна сметка да изравни резултата.

2:1 Този път без проблеми, Григор повежда и във втория сет.

1:1 Пробивът е върнат! Бързо Григор възстановява равенството. При 30:30 българинът направи ретур на линията, който много му помогна, а след това пусна ниска топка спрямо излезлия на мрежата Беретини и италианецът не успя да се справи.

0:1 Пробив! За съжаление Григор не успя да се възползва от предимството от добрия завършек на първата част. Вместо това направи няколко грешки и по подобие на първия сет, допусна ранен пробив.

Първи сет 7:5

7:5 Сет за Димитров! След като до този момент оцеляваше в сервис геймовете си, този път Беретини се предаде. Българинът отново достигна до 0:40, но пък и отново Беретини неутрализира точките за край на сета. Италианецът стигна и до геймбол след хубав минаващ от бекхенд по диагонала. С много прецизен форхенд в ъгъла Григор стигна до ново равенство, а това явно пречупи съперника му. В следващото разиграване той сбърка при опит за къса, а поредният сетбол доведе до край на сета след двойна грешка.

6:5 Гейм на 30 за Димитров, който отново е по-близо до успеха в сета.

5:5 Григор имаше шанс да сетбол, до който достигна след добра защита и минавал по диагонала от бекхенд. В този момент обаче Беретини пласира хубав първи сервис и спаси опасността, а след това взе още две разигравания.

5:4 Труден гейм и за Григор, който трябваше да отразява брейкбол преди да накара Беретини да сервира за оставане в сета.

4:4 Беретини се спаси като по чудо в този осми гейм, в който отрази четири брейкбола. Три от тях бяха последователни при 0:40. След това четвъртият бе спасен с много смел форхенд на линията, а след него два хубави сервиса му донесоха успеха.

4:3 Двамата си размениха по един бърз гейм като Григор затвърждава впечатлението, че вече се чувства доста по-добре на корта.

3:2 И за първи път в мача Григор е напред в резултата. Гейм на 30.

2:2 Пробивът е върнат! Григор заигра доста по-уверено и стигна до 0:40. Беретини отрази два брейкбола, но при третия сбърка волето на мрежата.

1:2 Първи гейм за Григор в мача. Той не идва лесно като отново се мина през равенство.

0:2 Беретини няма подобни проблеми, затвърждава пробива на 0.

0:1 Пробив! Лошо начало за Григор с гейм, продължил 8 минути и завършил с пробив за съперника. В него българинът направи доста грешки, включително две двойни. Самият той пропусна два геймбола, а при третия брейкбол на съперника сбърка.

За Григор това ще бъде първи мач на червено за сезона. В момента 22-годишният Беретини е под №54 в света. Той се справя добре от началото на сезона като най-добрият му резултат дойде в София, където стигна до полуфиналите. Има и една Чалънджър титла във Финикс.

Мачът е първи между двамата, а за Григор ще бъде много важен. Причината е, че преди година българинът стигна до полуфинал в Монте Карло и сега има да защитава 360 точки от своя актив.