След 10-годишно чакане, Чили отново има своя АТР шампион. Това е Кристиан Гарин, който триумфира на финала на АТР 250 турнира в Хюстън, побеждавайки със 7:6(4), 4:6, 6:3 норвежеца Каспер Рууд.

Така Гарин се превърна в първия чилийски шампион от Фернандо Гонсалес през 2009-а във Вина дел Мар. Двамата финалисти бяха играли помежду си и на полуфинала в Сао Пауло миналия месец като тогава отново Гарин победи.

Титлата на чилиеца е първа в кариерата му и идва след като във втория кръг той спаси пет мачбола на втория поставен Жереми Шарди.

По това време миналата година Гарин бе извън топ 200. Той обаче завърши 2018-а с три Чалънджър титли, а в Сао Пауло стигна до първия си АТР финал. След спечелените 250 точки в Хюстън пък вече е на рекордното си 47-о място в света.

Рууд пък продължава доброто си представяне от началото на сезона. Той се превърна в едва втория норвежец, достигал до АТР финал, а първият е баща му Кристиан Рууд.

В началото на мача и двамата трудно печелеха подаванията си. Така се стигна до тайбрек, в който бекхенд ретур уинър на Гарин за 5:3 бе ключовият момент.

Във втория сет Рууд заигра по-стабилно, проби за 3:2 и в крайна сметка това му бе достатъчно, за да вкара мача в решителен сет. 

В него пък ключовия момент бе петият гейм. В него при 2:2 Рууд не успя да се възползва от три брейкбола. В същото време Гарин проби в следващия гейм и до края печелеше подаванията си.