Рафаел Надал подчини Томаш Бердих и се класира на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Испанецът се наложи с 3:0 сета - 6:0, 6:1, 7:6(4) - за точно 2 часа и 9 минути.

Надал буквално не остави никакъв шанс на опонента си в първите два сета. В първия световният номер 2 не даде гейм на Бердих – 6:0, като реализира и три пробива. Във втория представителят на Чехия успя да открадне само един гейм, като на два пъти загуби подаването си.

Третата част бе най-оспорваната. Бердих показ далеч по-силна игра и дори имаше две точки за сета, които обаче бяха спасени от Надал. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Надал показа далеч по-концентрирана игра. Испанецът проби два пъти съперника си, а само веднъж загуби подаването си и в крайна сметка ликува след 7:6 (4). Това бе 37-ият път в кариерата на Краля на клея, в който достига на четвъртфинал на турнир от Големия шлем. 

В следващата фаза  Надал ще се изправи срещу елиминиралия Григор Димитров – Франсис Тиафо. Това е първият случай, в който празнуващият рожден ден на днешния 20 януари тенисист се класира за четвъртфиналите на турнир от Големия шлем.