Панчо Сегура, един от най-добрите тенисисти през 40-те и 50-те години на миналия век и бивш треньор на Джими Конърс, е починал в събота на 96-годишна възраст след усложнения на Паркинсон.

Сегура бе един от най-бързите тенисисти на своето време, а страхотният му форхенд с две ръце бе невероятно оръжие. Тенис легендата Джак Крамер, първи изпълнителен директор на АТР, дори споделя, че този удар на Сегура е "най-великият единичен удар в историята на тениса", матирайки с прецизността и силата си.

Сегура е голям любимец на феновете със своя хумор и нестандартен стил на игра. През 1950 достига до №1 в света, а през 1984 година е приет в Залата на славата на тениса след 20-годишна успешна кариера. Той е единственият тенисист, спечелил титлата на САЩ на три различни настилки.

Сегура е роден в Гуаякил, Едвадор като едно от седем деца в семейството. Бедното му детство води до рахит, а оттам до малария и изкривяване на краката. Но въпреки това той успява да стане един от най-добрите южноамерикански тенисисти в историята.

През 1962-а Сегура започва успешна кариера като треньор в САЩ като практикува в тенис клуб "Бевърли Хилс", където се превръща в ментор и треньор на Джими Конърс, извеждайки американеца до множество титли от Големия шлем.

През 1991 година Сегура става американски гражданин, а през 2009-а е публикувана и автобиографията му: "Малкият Панчо: Животът на тенис легендата Панчо Сегура".