Роджър Федерер защити Александър Зверев след поражението си от германеца на Мастърса в Лондон. Зверев се наложи със 7-5, 7-6(5) над швейцареца, за да спечели своя трети успех в шестте си мача срещу Федерер, но полуфиналът в английската столица бе помрачен в тайбрека на втория сет.

Федерер водеше с 4-3 гейма над Зверев в тайбрека. По време на първото разиграване в гейма, топка изпадна от ръката на едно от децата. Момчето понечи да догони търкалящата се топка, което пък инциниира спирането на играта от страна на Александър Зверев.

Това не се понрави на английската публика, която започна да освирква мощно германеца. Когато точката бе преиграна Зверев заби ас на корта в "О2 Арена". Няколко точки по-късно пък той пък довърши 37-годишния тенисист с нервно воле, но въпреки това на корта се чуха много мощни негативни овации въпреки успеха му.

„Вижте, разбирам объркването. Това са непредвидени обстоятелства за нас”, бяха първите думи на 20-кратния носител на титли от Големия шлем.

„Освиркванията не ги харесвам. Виждаме ги в други спортове, но в тениса не е така. Така че когато се случи това при нас, ние го приемаме много лично. Такива неща се случват, а Саша не го заслужава. Той ми се извини на мрежата, а аз му казах: ‘Приятел, млъкни. Не е нужно да ми се извиняваш. Поздравления за чудесния мач и турнир, който правиш’”, продължи Маестрото от Базел.

Федерер бе на крачка от финала на последния турнир за годината и сподели, че е говорил и с момчето, което е сбъркало. „Да, той ми каза, че е изпуснало топката. Случва се. Всичко е наред. Надявам се да спи тази нощ, тъй като не бе приятен завършек за неговия ден. Случват се тези неща в живота и спорта. Не съм му ядосан по никакъв начин – всичко е наред”, допълни Федерер.

Зверев пък стана първият германец, който достига финала след Борис Бекер от 1996-а година насам.

„Малко съм тъжен от реакцията на публиката и всички освирквания. Всичко беше много емоционално. Аз се прибрах в съблекалнята и се почувствах странно. Не искам да ви лъжа, трябваше да остана за малко насаме”, довери Зверев.