Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, стартира уверено участието си на турнира от сериите ATP 500 в австрийската столица Виена. В първия кръг от надпреварата българинът победи в два сета Дамир Джумхър – 6:3, 7:5, за малко над час и 30 минути игра. Гришо показа стабилна игра във важните моменти, а превъзходството му в първия сет бе стряскащо. По този начин Димитров продължава с перфектната си серия срещу Джухмхур, като това е четвъртата му победа от четири мача срещу именно този съперник.

Рано-рано Гришо стигна до пробив за 2:0, а повторен за 5:1 българинът вече гледаше уверено към печеленето на първата част.

Втората част отново стартира добре за нашия тенисист, макар че пробивът бе върнат веднага от Джумхур. Последва нов брейк за Гришо при 3:2, ала за 4:4 българинът сдаде подаването си. В изключително важен момент обаче Гришо показа характер и взе сервиса на съперника за 6:5, за да затвори мача.

В следващия кръг Димитров ще играе срещу Матео Беретини, който преди мача на българина се разправи срещу Кайл Едмънд.


Следяхте на живо всичко интересно, случващо се на Erste Bank Open 2019 и мачът на Гришо.

Сет 2:

7:5 Гейм, сет и мач - Григор Димитров!

6:5 Пробив!  Григор Димитров успя да вземе сервиса на съперника във възможно най-добрия момент. Българинът имаше в хода на гейма три брейкбола, за да може накрая да сполучи при една нескопосано изиграна къса топка от Джумхур.

5:5 Григор бе така съобразителен да вземе набързо своето подаване и да изравни резултата.

4:5 Деветата част видя равенство, след като българинът изравни повелия босненец. Джумхур пласира добър сервис в тялото на българина, който не успя да реагира и предимството бе за него, но след грешка от форхенд - равенството се завърна на корта. С прекрасна къса топка по диагонала босненецът "отказа" от разиграването Григор, а при последвалия сервис се видя дълго разиграване, което бе за сметката на българина. Последваха нервни точки, като никой не можеше да вземе сета, за да стане така накрая, че босненцът да поведе в резултата.

4:4 Пробив! В доста неудачен момент Григор допусна пробив от Джумхур, след като можеше да успокои играта му и да затвори леко мача. За да се случи пробива, бяха нужни три брейкбола.

4:3 Босненският тенисист уверено спечели седмата част във Виена срещу Гришо, макар българинът да взе две точки при сервисите на опонента.

4:2 Босненецът имаше претенции за точка при 40:15, а спорът му с рефера Карлос Бернардес продължи дълго. Все пак играта продължи и българинът взе подаването си.

3:2 Пробив! Григор Димитров се наложи в петия гейм при сервиса на Джумхур, който не стоя добре на корта по време на разиграванията и съвсем логично Гришо взе сервиса му.

2:2 Експресен гейм за българина, който спечели на 0 срещу босненеца.

2:1 Джумхур съумя да спечели подаването си, след като надделя над Джумхър бързо в третия гейм.

1:1 Пробив! Дамир Джумхур стигна до три възможности за бърз рибрейк, след като Гришо допусна грешки при отиграванията си. Българинът реагира с ас по правата и намали на 15:40.  Все пак Джумхур бе достатъчно съобразителен, за да изравни резултата.

1:0 Пробив! Мечтан старт на втората част за българския тенисист, който проби съперника експресно на 0.

Сет 1:

6:3 Сет! Григор Димитров успя да завоюва първия сейт, затваряйки частта на 3. Григор игра уверено в последния гейм, миксирайки играта и темпото в гейма, за да вземе частта от Джумхур.

5:3 Дамир Джумхур успя да затвърди пробива си и спечели осмия гейм във Виена срещу Григор.

5:2 Пробив! Усети се разколебаване в играта на Гришо след втория пробив срещу Джумхур, а босненецът се възползва максимално от това и реализира първи брейк.

5:1 Пробив! Блестящото представяне на българина продължи в пълна степен, като той реализира втория си пробив в шестия гейм, за да сервира за спечелването на сета.

4:1 Петият гейм бе тежък за българина, който получи сериозна съпротива от опонента. Гришо продължи да разчита на игра от основната линия, а объркан форхенд на Джумхър направи така, че планът на българина продължи да се изпълнява по график.

3:1 Гришо получи нова възможност за пробив, но след смач от средата на корта Джумхур "спаси кожата". Последваха добри отигравания по диагоналите от босненеца и той взе първия си гейм в срещата.

3:0 Гришо се постави в сложна ситуация в третия гейм, но два поредни аса при 15:30 направиха така, че българинът да има възможност да затвори гейма и затвърди пробива си. Това не стана, след като Димитров сбърка форхенда за 40:40. Все пак сервисът продължи да е на ниво и благодарение на него Гришо взе третия гейм.

2:0 Пробив! Сервисът на босненеца не проработи добре и българинът поведе с 0:40 при неговото подаване. Стигна се до 15:40, но сгрешен бекхенд на Джумхур донесе пробива за Димитров.

1:0 Григор избра да сервира и поведе набързо с 30:0, но се усети леко разколебаване в играта му, което направи резултата 40:30. Все пак след дълго разиграване и мощни форхенди, българинът взе първия гейм.