Няколко часа преди мача между Григор Димитров и Рафаел Надал в Монако се появиха тревожни за Матадора материали и изказвания в световните медии. Той е обвинен в системна употреба на забранени субстанции, а според специалисти с години това е било прикривано. 

Жан-Пиер Верди, който е бивш президент на Антидопинговата агенция на Франция засегна именно тази тема. Верди говори за периода от 2006 до 2015-та, когато е бил част от това звено.

"Контролът над него е като престъпление срещу Негово Величество. Едва през 2009 г. ни беше позволено да извършим контрол веднъж. В Берси можехме да направим със седем играчи: трима французи, трима германци и един испанец. Нямахме проблем с французите и германците. И тогава дойде ред на испанеца. От първия момент с д-р Самир Месбах Надал и обкръжението му бяха много враждебни. Тони Надал ме обиди на добър френски, защото поисках контрол. Той извика: Това е скандално", заяви Верди.

Фриц Зоргел, допинг експерт от Института за биомедицински и фармацевтични изследвания в Нюрнберг, също сподели мнението си.

"Анаболните стероиди са класика в тениса. Така че не съм изненадан. Следя събития от десетилетия и имам ясна представа за всичко. Тенисът е един от четирите най-добри спорта, когато става въпрос за допинг. Рафаел Надал показва признаци на ненормалност. Имам постоянни подозрения. Предвид целия му атлетизъм, а и идва  от Испания - държава, която не е известна с това, че адекватно „проверява“ своите герои."

Хакерската група "Елегантни мечки" от Русия, публикува данни за олимпийците от Рио де Жанейро 2016, а името на Надал фигурира в списъка. Те твърдяха, че на 20-кратния шампион в турнирите от Големия шлем е било разрешено да употребява забранения бетаметазон през септември 2009 г., а след това е използвал тетракостацид от юли до август 2012 година.

Преди години бившият министър на спорта на Франция Розалина Бачело обвини Надал в употреба на допинг, заради което испанецът потърси съдебна отговорност спрямо нея.

През 2013 година тогавашният министър на здравеопазването и спорта на Франция обвинява Рафа в използването на допинг. Според нейното обяснение той не е бил хванат, тъй като е имал „контузия“, поради която не е играл в продължение на седем месеца.

Френският тенисист Жил Симон пише за манакореца и забранените вещества в своята автобиография. Той разкрива връзката между Надал и д-р Евфемиан Фуентес, който има опит, когато става въпрос за допинг.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.