Испанецът Александър Давидович надви Григор Димитров на старта на турнира от Мастърс сериите в Рим, побеждавайки с резултат 6:4, 7:6. Двубоят беше равностоен за дълги периоди, но в ключовите точки Давидович беше на висота, за да изхвърли българина на бързо от турнира. Мачът продължи около час и 45 минути. 

Българинът започна добре, вземайки откриващия си гейм без особено затруднения на 15. Испанският съперник обаче отговори подобаващо, сервирайки на нула при първото си подаване. Двамата продължиха да са убедителни в собствените си сервис геймове, а българинът успя да поведе с 3:2. 

Първият ключов момент в срещата дойде при резултат 3:3 в първия сет и сервис на ракетата на Григор. Българинът тръгна отлично в гейма, но напълно изпусна парата и след 40:15 в своя полза той загуби фрапантните 4 поредни точки, за да може Давидович да поведе с пробив в ключов момент в сета. 

Статистиката от Димитров - Фокина

източник: Sofa Score

Давидович беше напът да изпусне с лека ръка аванса си още в следващия гейм, след като българският №1 стигна до точка за пробив, но опонентът му успя да намери съпротивителни сили и да отговори подобаващо, за да направи резултат 5:3. 

Григор успя да вземе сравнително комфортно следващото си подаване, но това не се оказа достатъчно, за да спре Давидович към това да вземе първия сет с 6:4 след пореден убедителен сервис гейм. 

Вторият сет продължи да се развива в доста изравнено темпо, както и в началото на първия. Двамата играчи нямаха проблеми в сервис геймовете си, за да стане резултата 3:2 в полза на Димитров. 

В 6-тия гейм беше ред за силни изяви при посрещането от българина, който успя да вземе комфортен аванс и да пробие на 15 своя съперник. За съжаление обаче авансът изтрая само няколко минути, след като Давидович набързо върна пробива и изравни на свой сервис резултата за 4:4. 

Двамата не трепнаха до края на сета и така се стигна до решителен тайбрейк. Там българинът отново беше равностоен до едно време, след което се сгромоляса напълно, губейки 5 поредни точки за крайното 7:2, съответно 7:6 в сета.